Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SLAVE BORBU PROTIV CRVENE ARMIJE

Neonacisti marširaju u Litvaniji

Neonacisti marširaju u Litvaniji


U Baltičkim zemljama postoji tradicija nacističkih marševa i slavljenja vojnika koji su poginuli boreći se na strani Hitlerovih trupa protiv Crvene armije, a najnoviji skup zakazan je u Litvaniji.
U Rigi se, kao i svake godine, održava marš veterana – legionara SS-a. 

Iako se takvi marševi smatraju uvredom za milione ljudi koji su se borili i poginuli u bitkama protiv nacista, letonske vlasti dozvoljavaju ovakve manifestacije.

Slični marševi organizuju se i u Estoniji i Letoniji, i to svake godine.

Istovremeno, oni koji žele da pobune protiv takvih marševa, po pravilu, ne dobiju dozvolu da izađu na ulice u to vrijeme.

Prethodnih godina bili su zadržani i poslanici Evropskog parlamenta iz Njemačke, koji su htjeli da demonstriraju povodom ovih događaja.

Šef litvanskog Nacionalnog bezbjednosnog komiteta Solvita Albotina traži da se pod hitno pojačaju mjere za sprečavanje “provokacija” tokom kontroverznog marša bivših saradnika nacista.

Godišnja parada litvanske Legije veterana održava se u znak sjećanja na datum kada se režim pod vođstvom nacista prvi put suprotstavio Sovjetskoj armiji u Drugom svjetskom ratu, 1943. godine.

“Letonski legionari, pripadnici `Vafen SS`, borili su se protiv istog agresora, protiv kojeg se sad bore ukrajinski vojnici — protiv Rusije”, tvrdi poslanik i letonskom Sejmu Janis Dombrava.

U svom apelu pod nazivom “Drugačiji pogled na istoriju”, Dombrava povlači paralele između sukoba na jugoistoku Ukrajine i situacije iz 1940-41. godine u baltičkim zemljama – prenose lokalni mediji.

On tvrdi da je u baltičkim zemljama 1940/1941. godine postojala slična situacija kao u Ukrajini danas, pa im je bila bila potrebna vojna pomoć kako bi mogli da se bore protiv SSSR-a.

To je za Dombravu opravdanje za podršu nacistima koji su tokom Drugog svjetskog rata u tadašnjem SSSR-u ubili desetine miliona civila i vojnika.

Izraelski publicista i društveni aktivista Avigdor Eskin skrenuo je pažnju na sličan marš koji je prije nekoliko dana već održan u Viljnusu, prijestonici Litvanije.

“Marš je bio pronacistički. Njemu su se, što je posebno važno naglasiti, priključile neonacističke partije Ukrajine, Litvanije, Estonije i neke druge evropske bande” – upozorava Eskin.

On ističe da su se dešavala i okupljanja nekih SS veterana iz Litvanije, Estonije i njihovi marševi, koje su čak podržala ministarstva odbrane tih zemalja.

Eskin upozorava da to neonacistima nije dovoljno, pa sada pozivaju i svoje kolege iz Evrope i stvaraju svojevrsnu neonacističku internacionalu.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Zurof: Evropa žmuri i na fašizam Hrvata – Jadovno 1941.

CENTAR “SIMON VIZENTAL” KRITIKUJE – Jadovno 1941.

USTAŠTVO U UKRAJINI: Hrvatska u ratu protiv Novorosije …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: