Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SKUP U SARAJEVU NEĆE DOPRINIJETI ZATVARANjU POGLAVLjA IZBJEGLIŠTVA

Datum objave: utorak, 24 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

koalicija-izbjeglica

BEOGRAD, 24. APRILA (SRNA) – Koalicija udruženja izbjeglica sa sjedištem u Beogradu pozdravila je organizovanje regionalne donatorske konferencije u Sarajevu, ali je ocijenila da taj skup neće doprinijeti da se konačno zatvori poglavlje izbjeglištva na zapadnom Balkanu.

Koalicija je u saopštenju navela da na konferenciji neće biti govora o obavezi Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore da dosljedno poštuju ljudska prava izbjeglih i raseljenih lica odnosno da realizuju Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kojem se jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali 31. decembra 1990. godine.

U saopštenju se navodi da se Koalicija protivila i potpisivanju “Zajedničke deklaracija za završetak i pronalaženje trajnih rješenja za ugrožene izbjeglice i interno raseljena lica” novembra prošle godine u Beogradu.

Koalicija navodi da je razlog protivljenja takvoj deklaraciji bila činjenica da se u njoj “ne govori o povratku oduzetih imovinskih i stečenih prava izbjeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana”.

“Navedenim dokumentom poslana je poruka javnosti da su naši imovinski i brojni drugi problemi riješeni, a da će se socijalno-humanitarni slučajevi rješavati sredstvima prikupljenim na regionalnoj donatorskoj konferenciji narednih godina”, navodi se u saopštenju.

U Sarajevu se danas održava donatorska konferencija za izbjeglice i raseljena lica, kojoj prisustvuju i evropski komesar za proširenje Štefan File, visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, generalni sekretar OEBS-a Lambert Zanijeri, vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Dejvid Robinson, guverner Razvojne banke Vijeća Evrope Rolf Venzel, kao i bivša visoka komesarka UN za izbjeglice Sadako Ogata.

Učesnicima konferencije obratili su se i ministri inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Srbije Vuk Jeremić, Crne Gore Milan Roćen i Hrvatske Vesna Pusić.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top