Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SKUP U SARAJEVU NEĆE DOPRINIJETI ZATVARANjU POGLAVLjA IZBJEGLIŠTVA

koalicija-izbjeglica

BEOGRAD, 24. APRILA (SRNA) – Koalicija udruženja izbjeglica sa sjedištem u Beogradu pozdravila je organizovanje regionalne donatorske konferencije u Sarajevu, ali je ocijenila da taj skup neće doprinijeti da se konačno zatvori poglavlje izbjeglištva na zapadnom Balkanu.

Koalicija je u saopštenju navela da na konferenciji neće biti govora o obavezi Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore da dosljedno poštuju ljudska prava izbjeglih i raseljenih lica odnosno da realizuju Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kojem se jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali 31. decembra 1990. godine.

U saopštenju se navodi da se Koalicija protivila i potpisivanju „Zajedničke deklaracija za završetak i pronalaženje trajnih rješenja za ugrožene izbjeglice i interno raseljena lica“ novembra prošle godine u Beogradu.

Koalicija navodi da je razlog protivljenja takvoj deklaraciji bila činjenica da se u njoj „ne govori o povratku oduzetih imovinskih i stečenih prava izbjeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana“.

„Navedenim dokumentom poslana je poruka javnosti da su naši imovinski i brojni drugi problemi riješeni, a da će se socijalno-humanitarni slučajevi rješavati sredstvima prikupljenim na regionalnoj donatorskoj konferenciji narednih godina“, navodi se u saopštenju.

U Sarajevu se danas održava donatorska konferencija za izbjeglice i raseljena lica, kojoj prisustvuju i evropski komesar za proširenje Štefan File, visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, generalni sekretar OEBS-a Lambert Zanijeri, vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Dejvid Robinson, guverner Razvojne banke Vijeća Evrope Rolf Venzel, kao i bivša visoka komesarka UN za izbjeglice Sadako Ogata.

Učesnicima konferencije obratili su se i ministri inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Srbije Vuk Jeremić, Crne Gore Milan Roćen i Hrvatske Vesna Pusić.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: