fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SKUP U DOBROVOLjAČKOJ OBILjEŽITI DOSTOJANSTVENO

radojcic.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je uvjerenje da će ovogodišnje obilježavanje skupa u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu proći dostojanstveno, kako to i priliči pomenu na stradale žrtve.

Radojičić je izrazio uvjerenje da će organizatorima i porodicama obilježavanja stradanja u obrovoljačkoj iz Srpske biti omogućeno da na miran način polože cvijeće i zapale svijeće na predviđenim mjestima.

„Mi, u stvari, čekamo na procesuiranje odgovornih za ove zločine. Pravosuđe u BiH nije objektivno i odgovorno i zato tog procesuiranja još nema“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da borba koja se vodi kroz strukturalni dijalog i želju da se promijeni sistem pravosuđa u BiH, zakonodavstvo, pa onda i ljudi u tom sistemu, nije brza kako bi to željeli.

„Vjerujem da će doći vrijeme kada će i `Dobrovoljačka ulica` i mnogi drugi slučajevi u BiH objektivno i nepristrasno procesuirati“, rekao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da je „Dobrovoljačka“ jedan od tragičnih događaja iz prethodnog rata koji se od prije nekoliko godina obilježava na sasvim
drugačiji, otvoreniji i direktniji način.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, 2.i 3. maja biće obilježeno stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Bezbjednost vojnika garantovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U periodu nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno.Prvi napad izvršen je 2. maja, napadom na kasarnu JNA.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: