Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Skrnavljenje hramova: Novi evropski standard?

Datum objave: sreda, 25 jula, 2012
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/skrnavljenje.jpg

Okupirane teritorije – Na okupiranim teritorijama je bio opljačkan i oskrnavljen hram Svetog arhangela Mihaila, koji se nalazi u nevelikom gradiću Štimlju 30 kilometara od Prištine. Od sredstava UNESKA hram je bio u potpunosti restauriran u junu ove godine, ali u obnovljenom stanju nije stajao ni dve nedelje.

Istovremeno je Atifete Jahjaga prošle nedelje istupila sa izjavom „da je Kosovo kao nezavisna suverena država postala faktor stabinosti i mira u regionu i zalaže se za razvoj dobrosusednih odnosa u okviru evrointegracije“.

Simptomatično je da posle izjave nelegalnih šiptarski struktura o „nenadgledanoj nezavisnosti“ od septembra ove godine, broj napada na pravoslavne sakralne spomenike i na Srbe u pokrajini ne samo da se nije smanjio, već neprestano raste.

Ni poseta šefa UN, Ban Ki Muna, pokrajini očigledno šiptarima nije prepreka za pljačke i ubistva Srba, bez obzira na izjave nelegalnih šiptarskih struktura. O situaciji u pokrajini govorio nam je koordinator programa za sakupljanje sredstava za pomoć SPC na okupiranim teritorijama, jeromonah Sretenskog manastira Ignatij.

„U tome što se crkve skrnave u suštini nema ništa novo. Slični slučajevi u principu nisu prestajali od 1999. godine i dešavali su se i ranije. To je opšta karakteristika ponašanja albanske većine prema pravoslavnim crkvama na teritoriji Kosova i Metohije koji se za njih asociraju sa srpskim kulturnim nalseđem. Poslednji konkretni slučaj svedoči o pravom stanju društva na teritoriji Kosova i Metohije. Meni se čini da same vlasti u Prištini nisu u stanju da uvedu kontrolu i red.“

A ako nelegalne šiptarske strukture ne mogu da osiguraju elementarni red na teritoriji na koju pretenduju, o kakvom „nenadgledanoj nezavisnosti“ može biti reči, ako se ruše tek nedavno obnovljeni pravoslavni hramovi, a život Srba je u stalnoj opasnosti.

Pri tome ne samo da se ne vodi istraga zločina počinjenih nad Srbima, već se uništavaju i tragovi, kao što se to desilo sa srpskim grobljem u Žilovodama. A međunarodne snage, prisutne u pokrajini, očigledno više vole da se ne mešaju u dešavanja ili da podržavaju šiptare, povlađujući njihovoj potpunoj nekažnjivosti.

Pljačkanje crkve Svetog arhangela Mihaila i svi drugi otvoreni zločini protiv Srba još jednom svedoče o potpunoj neozbiljnosti „nezavisnog Kosova“, kako „države“, tako i društva, nesposobnog da usvoji elementarne pravne norme i obaveze prema srpskoj manjini na ovim okupiranim srpskim teritorijama.

Izvor: Vladimir Putjatin / Glas Rusije / Vaseljenska TV

 

Vezane vijesti:

Uništeni dom ljubavi i milosrđa

Oskrnavljena crkva u Štimlju, uhapšena četiri Albanca

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top