Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Skrnavljenje hramova i grobalja koriste da Srbe odvrate od povratka

Skrnavljenja naših hramova i grobalja u Federaciji BiH /FBiH/, ali ne samo u FBiH, konstantna je pojava na ovim prostorima. Mi procjenjujemo da je ovakav odnos vlasti prema počiniocima krivičnih djela ne samo neprimjeren, nego vrlo opasan i štetan.

Ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom Foto: eparhija.me
Ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom
Foto: eparhija.me

Priredio: Nevenko ERIĆ

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom smatra da skrnavljenje pravoslavnih hramova i grobalja u Sarajevu i drugim dijelovima BiH predstavlja sredstvo odvraćanja Srba od povratka i da to upravo lokalne vlasti iskorištavaju kako bi odvratile Srbe od povratka na njihova vjekovna ognjišta.

„Skrnavljenja naših hramova i grobalja u Federaciji BiH /FBiH/, ali ne samo u FBiH, konstantna je pojava na ovim prostorima. Mi procjenjujemo da je ovakav odnos vlasti prema počiniocima krivičnih djela ne samo neprimjeren, nego vrlo opasan i štetan. I više od toga, otkriva jedan šovinistički i diskriminatorski mentalitet koji se uvriježio u nosioce vlasti u ovoj zemlji“, istakao je vladika Hrizostom u intervjuu Srni.

Mitropolit Hrizostom naglašava da je iz „sarajevskog basena“ protjerano, raseljno i iseljeno hiljade Srba i da se isto desilo i u centralnoj Bosni – zeničkoj, travničkoj i bugojanskoj regiji.

„To je, uostalom, poznata stvar, ali je žalosna činjenica da toliko godina niko ne govori o progonu Srba iz centralne Bosne, odnosno iz naše Mitropolije“, konstatuje vladika Hrizostom.

On naglašava da će pitanje povratka, odnosno vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve kako u samom Sarajevu, tako i šire u BiH, svakako biti prioritet njegovog programa i rada.

„To je problem koji traje dugi niz godina i decenija i ne treba graditi iluziju da ćemo nekim čarobnim štapićem sve to riješiti“, upozorava mitropolit Hrizostom.

On ukazuje da je Mitropolija dabrobosanska suočena sa problemom nacionalne i vjerske diskriminacije i segregacije koje svi vide i prepoznaju, kako domaći, tako i strani faktori.

„Nažalost, imamo utisak da određeni krugovi to i žele da vide. Jer kako drugačije razumjeti njihovo nedjelovanje da se problem diskriminacije i segregacije u Sarajevu i BiH ne rješava“, pita vladika Hrizostom.

Opšte stanje u Mitropoliji dabrobosanskoj vladika ocjenjuje kao dobro, dodajući da to ne znači da nema problema na terenu, prije svega, u dijelu eparhije koji se nalazi na području FBiH.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: