fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Skandal u Gacku: Odavanje počasti zločincima iz Fazlagića kule?

U zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano je otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, „ukrašavala“ i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH, piše „EuroBlic“.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako se Fazlagića Kula nalazi na području opštine Gacko i sastavni je dio Republike Srpske, na ovom događaju nije se mogla primijetiti nijedna zastava Srpske.
Govornici na ovoj manifestaciji su „objasnili“ da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke „šehide“ iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zilkovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list.
Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama „četničkih hordi“, koje su, kako je rekao, „drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake“.
„EuroBlic“ nije dobio zvanično objašnjenje od nadležnih i Ministarstva odbrane BiH povodom angažovanja počasnog voda Oružanih snaga BiH u Fazlagića Kuli, odnosno odgovor na pitanje po čijem zahtjevu i odobrenju su pripadnici Oružanih snaga BiH poslati na ovaj događaj.
Ni vlasti u Gacku nisu bile upoznate o odavanju počasti ustašama iz „malog Berlina“, kako su Fazlagića Kulu rado nazivali njeni mještani u Drugom svjetskom ratu, budući da su partizani to selo uspjeli da oslobode tek nakon sloma Hitlerove Njemačke u maju 1945. godine.
Načelnik te opštine Milan Radmilović rekao je za „EuroBlic“ da ga o nedjeljnoj svečanosti u tom selu niko nije obavijestio, niti je za to tražena saglasnost organa lokalne samouprave.
„Nismo bili obaviješteni o otvaranju te spomen-česme, niti je bilo ko tražio naše učešće na tom događaju“, tvrdi Radmilović.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Krvavi kamen herecegovački: Ustanak za opstanak

Dan za istoriju – 6. jun 1941: Hercegovci započeli prvi ustanak u porobljenoj Evropi

Sjećanje na zločin u hercegovačkom selu Korita, početkom juna 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: