Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

SKANDAL NA POMOLU U HRVATSKOJ: Smetaju im simboli, hoće da uklone srpske spomenike i groblja

Na spomenike koji navodno veličaju “velikosrpsku agresiju” već duže vreme upozoravaju udruženja hrvatskih branitelja, koja ih smatraju uvredom za žrtve, a najčešće se pominje spomenik Vukašinu Šoškočanin.

FOTO: sr.wikipedia.org

U Hrvatskoj je u toku javna rasprava o Zakonu o grobljima, na osnovu koje se očekuje odluka o tome da se iz Hrvatske uklone spomenici sa natpisima koji propagiraju ideje na kojima se temeljila “oružana agresija na Hrvatsku”, kao i natpisi kojima se “veliča sama agresija ili velikosrpstvo”, piše Vecernji.hr.

List navodi da se planira da zakon bude usvojen do polovine naredne godine, kao i da nadležni očekuju da će svi nadgrobni spomenici sa “neprihvatljivim porukama” biti uklonjeni do kraja 2020.

Kako se navodi, na spomenike koji navodno veličaju “velikosrpsku agresiju” već duže vreme upozoravaju udruženja hrvatskih branitelja, koja ih smatraju uvredom za žrtve, a najčešće se pominje spomenik Vukašinu Šoškočaninu u Borovom selu, na kome se između ostalog navodi “I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću, sestre i srpske borce moje, bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje”.

Takvi spomenici uglavnom se nalaze na grobljima, u sklopu porodičnih grobnica ili mauzoleja, navodi dnevnik.hr. Vukašin Šoškoćanin, kako se navodi, vođa pobune u Borovom selu, osuđen je na 20 godina zatvora, a kasnije aboliran i na mesnom groblju ima spomenik.

Hrvatski zakoni ne bave se precizno ovom problematikom, ali za ustavne stručnjake stvar je jasna – ovakvi spomenici zabranjeni su i to čak i na javnim površinama kao što su groblja i na nadgrobnim pločama.

Član 39. hrvatskog Ustava kaže da je zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje ili podsticanje na rat ili upotrebu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili bilo koji oblik netrpeljivosti, piše Telegraf.hr.

Vukovarski dogradonačelnik, koji predstavlja srpsku manjinu, Srđan Milaković smatra da se takvi spomenici ne mogu izjednačavati s onim što se događalo u Drugom svetskom ratu.

“Vremenski, politički kontekst nije isti, posledice nisu iste i nije isto definitivno vremensko razdoblje koje je od tada prošlo da bismo mogli rasuđivati uopšte šta to za koga znači i šta je stvarno objektivno stanje”, kaže Milaković.

U dokumentu koji je nadležno ministarstvo uputilo na javnu raspravu navodi se da je reč o sprovođenju preporuka Veća za suočavanje s posedicama vladavine nedemokratskih režima, a povod za osnivanje tog veća bila je spomen-ploča za poginule pripadnike HOS s natpisom “Za dom spremni”, ali je još nejasno šta će se dogoditi s delom preporuka koje se odnose na taj ustaški pozdrav.

Izvor:Večernje novosti

Vezane vijesti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: