fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SJEVERU KOSMETA DATI AUTONOMIJU

stefan_lene

BEOGRAD, 20. MARTA (SRNA) – Tehnički dijalog Beograda i Prištine treba da postane više politički i treba ga usmjeriti na pitanje autonomije sjevera Kosova – ocijenio je Štefan Lene, ekspert fondacije „Karnegi Evropa“ i bivši opunomoćenik za Balkan nekadašnjeg visokog predstavnika EU Havijera Solane.

Lene je u analizi za evropski ogranak Karnegijeve fondacije za međunarodni mir istakao da je potreban ambiciozniji proces u dijalogu Beograda i Prištine i predložio da se pregovori usmjere na pitanje autonomije sjevera Kosova, kao i da EU hitno odredi specijalnog izaslanika koji bi vodio ovaj proces.

„Proces bi trebalo da počne uskoro, ali će morati da ima i pripremnu fazu šatl-diplomatije između Beograda, Prištine i sjevera Kosova“, rekao je Lene za beogradsku „Politiku“.

Lene je naveo da o suštini autonomije namijenjene sjeveru Kosmeta tek treba pregovarati, a umjesto da se uzme bilo koji model iz nekog drugog dijela svijeta, dogovor treba da bude prilagođen da odgovara situaciji na sjeveru Kosova.

Lene, koji je bio i direktor Generalnog sekretarijata Savjeta EU za Balkan, dodaje da je neophodno da se nađe ravnoteža između želje lokalnog stanovništva da upravlja sopstvenom sudbinom i činjenice da će ovaj region i dalje biti dio Kosova i da će morati da ima neophodne veze sa vlastima u Prištini.

Na pitanje da li očekuje nove uslove za Srbiju za početak pregovora o pristupanju EU, Lene je rekao da su „važni lideri EU jasno izrazili želju za ukidanjem ‘paralelenih struktura’ „.

„Prijedlog predsjednika /Srbije Borisa/ Tadića o regionalnoj autonomiji na sjeveru Kosova shvatam kao način da se riješi ovaj problem. Autonomni region na sjeveru Kosova transformisao bi ove strukture u legitimne institucije Kosova“, rekao je Lene.

Govoreći o raspisivanju lokalnih izbora na sjeveru Kosmeta, Lene je rekao da je kontradiktorno da se Beograd stalno poziva na poštovanje Rezolucije 1244, a da potom radi u suprotnosti sa ovom rezolucijom raspisujući izbore na Kosovu.

„Opcija koja bi takođe mogla da bude razmotrena je da neko međunarodno tijelo kao što je na primjer OEBS organizuje lokalne izbore, kao specijalnu privremenu mjeru dok se ne postigne sporazum o sjeveru Kosova“, dodao je Lene.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: