fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

3.08.2013. – SJETIMO SE PREBILOVACA !

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/devic-prebilovci4.jpg

U subotu, 3. avgusta 2013. godine, u 8 časova, kod ruševine-gradilišta Spomen hrama u Prebilovcima kod Čapljine, Hercegovina, služiće se Sveta liturgija, sa pomenom u produžetku, a povodom 72-ge godišnjice stradanja stanovnika ovog sela i Srba iz okolnih sela od ustaša.

U toku ljeta 1941. ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekama i drugim stratištima poubijale preko 4000 Srba iz Donje Hercegovine. Samo iz Prebilovaca od 1000 stanovnika, ubijeno je njih 826 , a do kraja rata broj poginulih popeo se na 850, od oko 1000 predratnih stanovnika. Od toga njih 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami kod Međugorja, u koju su živi gurnuti 6.avgusta 1941. Njihove kosti, izvađene iz jama 1990/91, uništene su zajedno sa Hramom u Prebilovcima, u junu 1992, od strane hrvatskih snaga.

Prebilovci se i sada bore za opstanak, kao i posle 1941, a to sada zahtjeva obnovu porušenog i popaljenog sela, groblja i spomen crkve i priznanje istorijskih činjenica o genocidu nad srpskim narodom na prostoru BiH i Hrvatske.. Kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da oni koji mogu i trebaju da pomognu to namjerno izbjegavaju, očekujući da se sa Prebilovcima ugasi i istina o stradanju ovog sela i srpskog naroda u 20. vijeku. Zato je na potomcima,rodbini i poštovaocima Prebilovačkih mučenika zadatak, kao i na Prebilovčanima koji su preživjeli pokolj 1941.- da Prebilovci prežive opasnosti koje su se nad njih nadvile.

Prebilovci su danas mesto na koje sećanja ne smeju da izblede. Oni, neslućeno, postaju jedno od uporišnih tačaka srpskog identiteta. Mesto gde se uprkos svim nedaćama život nastavlja, gde srpski narod uporno opstaje. Gde život trijumfuje nad smrću i ljubav nad mržnjom. Gde Srpstvo simbolično vaskrsava.

Početak obnove Hrama, posle mnogihteškoća, borba za istinu o našim mučenicima, kao i najmanje što možemo učiniti – dolazak i učešće na liturgiji i pomenu 3. avgusta ove godine postaće nova potpora na putu da Prebilovci postanu i ostanu mjesto srpskog vaskrsa. 

 

Vezane vijesti: 

Jadovničani i Prebilovčani

04.08.2012. Prebilovci, parastos Prebilovačkim novomučenicima

JAPANSKI PROFESOR POSJETIO PREBILOVCE

Mesto srpskog vaskrsa

PREBILOVCI NA SAJTU JADOVNO

 

 

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: