fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na podvig italijanske mornarice: Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča

Operska diva Mila Mihajlović na promociji pred trebinjskom publikom

Operska diva Mila Mihajlović na promociji pred trebinjskom publikom


Knjiga je reprint izdanje vojnog dokumenta, koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, u kojem se opisuje petomjesečna operacija italijanskih mornaričkih trupa na spasavanju srpske vojske i naroda, koji su preživjeli golgotu albanskih planina u Prvom svjetskom ratu, a koji je prevela na srpski jezik i priredila Mila Mihajlović, novinar italijanske državne televizije.

Mihajlovićeva je istakla da je akcijom prebacivanja sa jadranske na sigurnu italijansku obalu, od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. godine, spasena preostala srpska vojska sa narodom, kraljevskom porodicom i članovima srpske vlade, ali i ratnim zarobljenicima – ukupno oko 300.000 ljudi, te da je ovaj podvig italijanske mornarice ostao do danas gotovo nepoznat javnosti i nauci.

Promociju je vodio Milan Beli Bjelogrlić, direktor biblioteke u Zrenjaninu

Promociju je vodio Milan Beli Bjelogrlić, direktor biblioteke u Zrenjaninu

Ona je dodala da se ova pomorska operacija značajem i posljedicama može uporediti sa evakuacijom savezničkih trupa iz Dankerka, koja je odlučila Drugi svjetski rat, s obzirom da je tada spasena srpska vojska kasnije probila Solunski front „i u nezadrživom napredovanju donijela saveznicima pobjedu u manje od dva mjeseca“.

„Ali te vojske pobjede ne bi bilo da nekoliko godina ranije na obalama Albanije nije bilo italijanske Kraljevske mornarice da pruži ruku i preveze je do spasa“, rekla je Mihajlovićeva.

Bogat kulturni program uoči Slave grada završen je književno-muzičkom večeri, na kojoj su nastupili pjesnici sa Kosova i Metohije Vidosava Arsenijević, Miomir Miki Jovanović, Milan Mihajlović i Ratko Popović, te pjevački hor „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina.

Izvor: Radio Trebinje / R. S.
Foto: Slobodna Hercegovina

 

Izvor: Slobodna Hercegovina

 

Vezane vijesti:

Poziv na promociju knjige „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ autorke Mile Mihajlović

Mila Mihajlović, ITALIJANSKI IZVORI – DOKUMENTI O …

JUGOSLAVIJA: ITALIJANSKA VOJSKA JE PREKINULA POKOLj

Mila Mihajlović: Rab, „logor“ simbol zla – Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: