fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sjećanje na borce sa Jasika

Na mjesnom Spomen-obilježju Jasik na Trebeviću, podignutom kao znak sjećanja na 32 poginula borca Vojske Republike Srpske, danas je služen parastos i položeni su vijenci.

Pale - spomen-obilježje Jasik Foto: SRNA
Pale – spomen-obilježje Jasik Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina napomenuo je da je ovo jedan od značajnih datuma obilježavanja iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te dodao da potomci moraju da čuvaju vrijednosti svojih predaka.

„Trebalo bi da imamo kulturu sjećanja jer su ogromne vrijednosti za stvaranje Republike Srpskke plaćene skupom cijenom, ljudskim životima. Više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova dalo je živote za stvaranje Republike i odbranu naroda“, rekao je Parađina.

Parađina je istakao da Boračka organizacija insistira na traženju određenih modaliteta da bi se mladi zadržali na ovim prostorima.

On je ukazao da je zapošljavanje najveći problem i da društvo treba da napravi konačan program i promoviše vrijednosti koje podrazumjevaju stručnost, znanje, profesionalni kodeks.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da spomenik na Trebeviću svjedoči o tome da nije bilo srpske agresije na Sarajevo.

„To je posebno važno reći na ovom mjestu s obzirom na to da na ovom spomen-obilježju stoje prezimena čija su vijekovna ognjišta na ovom području. To potvrđuje da je lažna teza federalnih, ali i stranih medija koji već 20 godina pokušavaju dokazati da smo mi Srbi vršili određenu agresiju na Sarajevo“, istakao je Vuković.

Vuković je naveo da je ovo danas samo početak obilježavanja važnih datuma za Pale, Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku, jer slijedi 4. juni, sjećanje na poginule borce na Žepi, kao i 8. juni kada se sjećaju poginulih boraca Čete Petra Pandurevića na staroj stanici na Palama.

Prema njegovim riječima, svi iz javnih institucija su dužni da posjećuju spomen-obilježja i njeguju tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su borci na Jasiku dali živote za odbranu Pala, ali i Republike Srpske.

On je istakao da nikada neće biti dovoljno šta god da urade u odnosu na živote koje su ti ljudi ugradili u temelje Republike Srpske, što se mora poštovati.

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: