Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Silovanim Srpkinjama dati status civilne žrtve rata

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Bozica_Zivkovic_Rajilic.JPG

Udruženje žena žrtava rata iz Republike Srpske pokrenuće inicijativu za donošenje novog zakona, koji će Srpkinjama silovanim i mučenim u bošnjačkim i hrvatskim kazamatima u BiH omogućiti da ostvare status civilne žrtve rata, kaže predsjednik Udruženja Božana Živković Rajilić.

Ona je rekla Srni da su vlasti Republike Srpske iskazale punu spremnost da pruže svu pomoć ženama koje su bile žrtve najgorih zvjerstava, te najavila da će Udruženje, odmah po formiranju nove vlade Srpske, pokrenuti inicijativu za donošenje novog zakona o civilnim žrtvama rata.

Rajilićeva kaže da Srpkinje koje su silovane i mučene u bošnjačkim i hrvatskim kazamatima više nisu nevidljive.

“Konačno imamo Udruženje i vlast koja je spremna da nas podrži i da pokažemo svijetu da u proteklom ratu nismo bile samo majke, supruge i kćeri silovatelja, već da smo bile žrtve i doživjele najgora fizička i psihička maltretiranja”, rekla je Rajilićeva.

Obraćajući se na Izbornoj skupštini Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”, koja je održana u Beogradu, Rajilićeva je poručila okupljenim da nikad ne odustanu u namjeri da saznaju istinu o svojim najmilijim, kao što ni Srpkinje iz BiH nikada nisu odustale od toga da progovore i nezainteresovanom svijetu kažu da su i one bile žrtve.

“Za svijet smo 25 godina bile majke, sestre, supruge boraca – silovatelja, a samim tim i dozvoljena meta i neko nevažan. Izborile smo se da nas vide i čuju. Vama želim da nađete one koje tražite i da ih nikada ne zaboravite”, poručila je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske na početku svog rada je okupljalo 36 članica, a sada ima 252.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza” Čedo Marić, koji je danas ponovo imenovan na tu funkciju, kaže da je traženje nestalih Srba u Hrvatskoj sve mučniji proces, posebno ako se zna da postoji 220 registrovanih grobnih mjesta u kojim su ukopana tijela nakon akcija “Bljesak” i “Oluja”, a koja se u Hrvatskoj ignorišu.

“U takvoj situaciji teško je govoriti o rezultatima. Pred nama je i dalje sizifovski posao, ali nećemo odustati”, poručio je Marić.

Zamjenik predsjednika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Dušan Čelić rekao je da se vapaj srpskih porodica koje traže nestale na području cijele bivše Jugoslavije slabo čuje, jer je “mala ruka, malena i snaga”.

Govoreći sa pozicije predstavnika porodica nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, Čelić je poručio vlastima u Srbiji da “normalizacije odnosa sa Prištinom ne može biti ukoliko ona znači zaborav srpskih žrtava”.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: FILM “NEČUJNI KRIK” – VRIJEĐA SRPSKE ŽRTVE …

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

sutra o podršci ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu

hiljade srpskih žena bilo u muslimanskim i … – Jadovno 1941.

PROCESUIRATI POČINIOCE ZLOČINA NAD … – Jadovno 1941.

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA … – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: