Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sila nikome nije donijela dobar rezultat

rade_kosanovic.jpg

Pod mojim rukovodstvom SDSS je postao uvažena stranka i ravnopravni partner u županiji. Neki smatraju da se silom, radikalizmom ili kroz novinske stupce može tražiti bolji zajednički život na ovim područjima, kaže za Novosti Rade Kosanović, bivši predsjednik regionalne organizacije SDSS-a Karlovačke županije.

Kako biste ocijenili položaj srpske zajednice na području Karlovačke županije?

– Od 2001. naovamo svake godine stanje se polako poboljšavalo zahvaljujući zajedničkim naporima nas kao predstavnika srpske zajednice i županijskog rukovodstva. Međutim, u posljednje vrijeme dolazi do manjeg pada suživota, jer to zajedništvo ne odgovara ni nekima u srpskoj zajednici. Puno je bolje nego prije, ali još je nezadovoljavajuće.

Ima li razlika od sredine do sredine, gdje je najlošije i zašto?

– Postoje velike razlike od sredine do sredine, a to se naročito odnosi na život na selu i u gradu. Na primjer, u općini Krnjak sigurno je najbolje stanje na području Karlovačke županije, možda čak mnogo bolje nego tamo gdje nije bilo rata, a da ne govorim koliko mnogo bolje nego u Slunju ili Karlovcu. Sa svojom vlašću, zapošljavanjem, školovanjem i pomoći povratnicima u svakom obliku Krnjak je ispred svih. U Karlovcu je pitanje komunalne infrastrukture bolje nego u ostalim dijelovima županije. Razlike su rezultat ekonomske snage pojedine lokalne zajednice. U krajeve gdje na području županije žive Srbi do sada je uloženo više desetaka miliona kuna, ali je pitanje da li su sredstva na najbolji način utrošena.

Nismo jedini

Kako bi se mogao ocijeniti rad SDSS-a u Skupštini Karlovačke županije?

– I u prvom i u sadašnjem mandatu SDSS je imao po dva vijećnika. I u jednom i u drugom mandatu vijećnici su bili vrlo aktivni i zastupali interese Srba na području cijele županije. Njihovim sam radom zadovoljan. Zakon o izboru i zastupanju nacionalnih manjina je kriv što ne postoji manjinski klub. Srbi imaju pravo na šestero vijećnika, ali svaka stranka traži da njihov vijećnik Srbin bude u klubu te stranke i ne dozvoljava da sa SDSS-ovim vijećnicima formira manjinski klub. Mislim da bi predstavnike manjina ipak morale birati manjine. Tu ne mislim da je SDSS jedini predstavnik Srba.

Zašto je samo nekoliko mjeseci prije redovnih unutarstranačkih izbora došlo do vaše smjene?

– Skoro godinu dana postojali su nagovještaji o mojoj smjeni sa mjesta predsjednika županijskog SDSS-a. Moram reći da su to sigurno podržali neki članovi Predsjedništva cijelog SDSS-a. Možda čak nekima ne odgovara što je u Krnjaku SDSS samostalno na vlasti dva mandata zaredom, dok u ostalim sredinama ima tek pokojeg vijećnika. Pod mojim rukovodstvom SDSS je postao uvažena stranka i ravnopravni partner u županiji. Neki smatraju da se silom, radikalizmom ili kroz novinske stupce može tražiti bolji zajednički život na ovim područjima. Svim onim što se oko moje smjene dogodilo ostao sam pomalo razočaran, jer davno je bio 17. mart 2001. kada sam osnovao SDSS na ovom području. Od jednog pa do hiljadu članova nije bilo lako doći, odnosno osnovati osam gradskih i općinskih organizacija, osloboditi ljude straha zbog pripadnosti srpskoj zajednici.

Kako ocjenjujete ponašanje vrha stranke u vašem slučaju?

– Nisam se imao namjeru ponovno kandidirati, o čemu sam i prije smjene izvijestio vrh stranke. S obzirom na to da sam već petnaestak godina, od mog povratka u Krnjak, u raznim tijelima srpske zajednice, došlo je do izvjesnog zamora, a kako sam i načelnik općine i predsjednik županijskog VSNM-a, nisam se više mislio stranački aktivirati. Ostat ću običan član stranke, jer ne želim rušiti ono što sam godinama stvarao.

Zajednica snosi posljedice

U Karlovcu Srbi nemaju predstavnika, a zbog podjele biračkog tijela mogli bi izgubiti i vijećnike u županijskoj Skupštini. Kome to ide u prilog?

– Sigurno da je već sada došlo do podjele. Nitko ne može niti smije zatvorenih očiju gledati na to, jer među 18 delegata u Skupštini županijskog SDSS-a postoje već oni koji pitaju da li je moralo doći do takve smjene i podjele, kao i oni koji kažu da neće raditi ni podržavati novo rukovodstvo. Sila, pa makar dolazila iz vrha stranke, nikada i nikome nije donijela dobar rezultat. Baza je ta koja daje rad i rezultate. Svi oni koji su bili za to da SDSS ne bude respektabilna stranka u Karlovačkoj županiji imat će, nažalost, od toga koristi, a to su one stranke koje su upućivale pojedince da što prije unesu nemir u SDSS.

Podjela u karlovačkoj i županijskoj srpskoj zajednici postoji već četiri-pet godina. Zašto ste to dozvolili?

– Možda to traje više godina, otkako smo tražili i molili da se školovani Srbi priključe bilo kojoj od srpskih organizacija. No neki od njih već su tada više zastupali neke hrvatske stranke nego zajednicu kojoj bi trebali pripadati. Upozoravao sam na to više puta predstavnike naše zajednice, ali su to olako primili, pa čak i neke naše visoke predstavnike to košta negativnog povlačenja po raznim novinama i časopisima. Svi smo morali biti energičniji, no svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Sada cijela zajednica snosi posljedice.

AUTOR: Milan Cimeša

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: