Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Selman: Nadam se da neće doći do obustavljanja istrage

Datum objave: petak, 6 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Dzerard-Selman.jpg

Ministar pravde Republike Srpske /RS/ Džerard Selman očekuje da neće doći do obustavljanja istrage protiv Ejupa Ganića, Stjepana Kljujića i Jovana Divjaka za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i ističe da, ukoliko bi došlo do toga, nema mogućnosti da se interveniše u okviru RS.

Selman je rekao da bi, ukoliko najave o obustavljanju istrage budu tačne, to predstavljalo skandal za pravosuđe BiH, jer Tužilaštvo dovodi u pitanje funkcionisanje i ostalih pravosudnih institucija na nivou BiH.

On je dodao da istraga, bez obzira što je tužilac Džud Romani može obustaviti, u svakom momentu može ponovo biti pokrenuta ukoliko se dođe do novih činjenica i dokaza.

“Za Tužilaštvo BiH bio bi prevelik luksuz da se tako nešto uradi. Bolje je zvanično izaći sa saopštenjem ukoliko nema dokaza o krivičnoj odgovornosti osumnjičenih, nego da to bude u sferi spekulacija”, rekao je Selman.

Govoreći o produženju mandata člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Svena Marijusa Urkea, Selman je rekao da više nema vremena i prostora da on bude član ovog tijela, ali da Vijeće nema dovoljno hrabrosti da to saopšti.

“Već sam rekao da je on persona non grata za RS zbog svega onog što je preduzimao prilikom donošenja Zakona o sudovima RS, što je dovoljno da takvog čovjeka diskredituje i da bi njegova država trebalo da ga povuče”, rekao je Selman.

On je dodao da je o tome obavijestio ambasadorku Norveške u BiH En Vibek Lilo i da je stav RS o tome vrlo jasan.

U medijima u Federaciji BiH pojavile su se nezvanične informacije da će Tužilaštvo BiH obustaviti istragu i postupak protiv Jovana Divjaka i Ejupa Ganića u predmetu “Dobrovoljačka”. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da tužilačka odluka u predmetu Dobrovoljačka nije donesena.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je juče da nema informacija o obustavljanju istrage.

U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 je zarobljeno.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top