fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na žrtve u Kraljevu

Polaganjem venaca, komemoratvnom sednicom skuštine grada i scenskim oratorijumom „Anđeo sa Grdičke kose“, Kraljevo odalo poštu sugrađanima streljanim 1941. godine.

Komemorativnom sednicom gradske skupštine i scenskim oratorijumom „Anđeo sa Grdičke kose“ u Spomen parku na mestu nekadašnjeg Lagerskog groblja, Kraljevo je danas odalo poštu poštu žrtvama koje su vojnici Vermahta streljali u oktobru 1941. godine.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/kraljevo.JPG

„Krvavog kraljevačkog oktobra 1941. godine nemački vojnici lišili su života za sada pobrojanih 2.190 civila, od kojih je 102 bilo mlađe od 18 godina“, podsetio je predsednik gradske skupštine Sreten Jovanović.

Jovanović je dodao da je, prema istorijskim činjenicama, streljanje počelo 4. oktobra, hapšenjem oko 600 radnika Fabrike aviona, koji su sprovedeni u Lokomotivsku halu Fabrike vagona, a izvođenje pred streljački vod trajalo je 16 dana, tokom kojih su, osim radnika Fabrike aviona streljani i građani Kraljeva, ali i izbeglice iz raznih delova tadašnje Jugoslavije.

Pomen kraj masovne grobnice u Spomen parku kod železničke stanice počeo je intoniranjem himne „Bože pravde“ i ispaljivanjem počasnih plotuna, potom je, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, venac položio njegov savetnik za kulturu Radoslav Pavlović.

Pavlović je Kraljevčanima preneo, kako je rekao, najiskrenije saosećanje i poštovanje predsednika Nikolića.

„Kao narod imamo ljudsku, istorijsku i civilizacijsku obavezu da čuvamo sećanje na žrtve, zato što Srbija jeste okrenuta pomirenju i bdućnosti, ali je i duboko posvećena tradiciji i istoriji“, rekao je Pavlović.

Podsetio je da je 2.190 ljudi 1941. godine streljano u gradu koji je tada imao 3.000 domova, zbog čega je Kraljevo bio jedan od najvećih stradalnika u Evropi.

Vence su položili i Miroslav Aranđelović, jedan od onih koji su preživeli streljanje 1941. godine, gradski zvaničnici, predstavnici stranaka, policije, vojske, boračkih organizacija, bratskih gradova Maribora i Novog Goražda, kao i članovi porodica streljanih.

„Pamtimo li, ili se samo prisećamo i znamo li da treba mrzeti zlo u grešniku, a ne grešnika, zločin, a ne zločinca?“, rekao je u svojoj besedi gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović, poručujući i da metak uvek pogađa dvojicu: onog kome je namenjen i onog koji povlači obarač.

Posle osvećenja kamena temeljca Memorijalne sobe, čijom izgradnjom Kraljevo i Srbija planiraju da pokažu koliko su svesni veličine žrtve, parastos streljanima služili su sveštenici Žičke eparhije.

 

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: