fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika „Zašto?“, noćas u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/zasto-pomen.JPG

 

U napadu NATO-a ubijeno je 16 radnika Radio Televizije Srbije.

Tačno u dva sata i šest minuta navršilo se 15 godina od pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije.

NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva razorna projektila. Porodice, kolege i prijatelji položili su vence i upalili sveće kod spomenika „Zašto?“ u Aberdarevoj ulici.

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Obraćajući se okupljenima u ime porodica nastradalih Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, rekao je da su radnici RTS-a poginuli kada je NATO bombardovao zgradu televizije.

„Ubijeni su hladnokrvno, na svom radnom mestu. Oni nisu vojevali, samo su profesionalno obavljali svoje radne zadatke, nervozno iščekujući jutro i povratak svojim kućama. Za njih to jutro nikada nije svanulo. (…) Neki od njih bi sada bili majke, tetke, očevi, stričevi, deke… Neko im je tu radost uzeo“, rekao je Medić i dodao:

„Krivci za njihovu smrt, generali i političaru koji s bili upozoreni na tačan čas napada i koji su ih hladnokrvno žrtvovali, još uvek nisu procesuirani. Petnaest godina posle i dalje pitamo: Zašto? Zašto i kome je bilo potrebno da ovih 16 nevinih ljudi izgubi svoje živote? Odgovor još nismo dobili. Želimo da saznamo punu istinu i da se svi odgovorni privedu pravdi. Nadam se da krivci barem noćas neće mirno spavati“, naglasio je Miroslav Medić.

U ime RTS-a venac su položili predsednik UO RTS-a Slobodan Marković, predsednik Programskog odbora RTS-a Dragoljub Kojčić, Milena Vučetić, direktor PJ Tehnika, i Zoran Milikić, pomoćnik direktora TV Beograd.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik „Zašto?“, kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

 

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: