fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAVANOVIĆ: PROBOJ KORIDORA OMOGUĆIO KONTINUITET SRPSKE

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na konferenciji za novinare

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na konferenciji za novinare


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je u petak da su probojem koridora kroz Posavinu 1992. godine postignuti ciljevi koji su kasnije omogućili kontinuitet Republike Srpske.

Savanović je na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 23 godine od proboja „Koridora života“, rekao da je Vojska Republike Srpske na čelu sa Prvim krajiškim korpusom, Brigadom MUP-a Republike Srpske Krajine i Istočno-bosanskim korpusom Vojske Republike Srpske osmislila strategiju operacije „Koridor `92“.

„Operacija koridor briljantno je izvršena i u tom napadu oslobođen je presječeni dio koridora. Vojska Republike Srpske je za kratko vrijeme uspjela da oslobodi Modriču, Derventu, Brod i Odžak, a kasnije je uspostavljena linija granice na Savi prema Hrvatskoj, te do ušća Bosne i Une“, podsjetio je Savanović.

On je istakao da je u ovoj važnoj operaciji svaki srpski borac bio svjestan svoje uloge, odgovornosti i značaja slobode.

Savanović je podsjetio da su 31. maja 1992. godine snage HVO-a presjekle koridor zauzimanjem jedinog preostalog putnog pravca Prnjavor – Stanari – Rudanka – Modriča -Šamac, čime su onemogućili komunikaciju zapadnog dijela Republike Srpske sa istočnim i Srbijom, odnosno snabdijevanje hranom, lijekovima i naftnim derivatima.

On je napomenuo da je posljedica blokade koridora bilo umiranje 12 banjalučkih beba, koje nisu imale kiseonika, ističući da je to bio nehuman čin.

Govoreći o obilježavanja 23 godine od proboja koridora, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da program počinje u 9.00 časova svetom arhijerejskom liturgijom na Dugoj Njivi u manastiru Svetog velikomučenika Lazara.

Milunović je rekao da je u 11.00 časova predviđeno služenje parastosa i polaganje vijenaca na Spomen-obilježju, u 12.00 časova obraćanje zvaničnika, dok je u 12.30 časova predviđen kulturno-umjetnički program.

Boračka organizacija Doboj, Mjesna organizacija Osiječani, u subotu, 21. juna, u 7.00 časova organizuje marš na relaciji Spomen-obilježje u Osiječanima do Duge Njive pod sloganom „12 kiometara u znak sjećanja na 12 umrlih beba“.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske potvrđeno je Srni da je obezbijeđen besplatan prevoz autobusima do Duge Njive za sve zainteresovane građane, koji o tome treba da kontaktiraju mjesne boračke organizacije i lokalne zajednice.

Na Dugoj Njivi kod Modriče u nedjelju, 21. juna, biće obilježene 23 godine od proboja koridora kroz Posavinu u kojem je poginulo 413, a ranjeno 1.918 srpskih boraca.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

AKCIJA „KORIDOR“ OMOGUĆILA TERITORIJALNO …

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo – Jadovno 1941.

U NEDJELjU NA DUGOJ NjIVI SJEĆANjE NA AKCIJU „KORIDOR …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: