Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sastanak ministara pravosuđa: Srbija i Hrvatska prave spisak osoba osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

Datum objave: petak, 23 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Srbija i Hrvatska će u narednih tridesetak dana raditi na popisu osoba osumnjičenih i optuženih za ratne zločine s obe strane

Thinkstock
Thinkstock

Srbija i Hrvatska će u narednih tridesetak dana raditi na popisu osoba osumnjičenih i optuženih za ratne zločine s obe strane, kako bi se provela razmena podataka i ubuduće izbegli incidenti na granicama, dogovoreno je na sastanku ministara pravosuđa Srbije i Hrvatske u Beogradu.

To je za Hinu danas izjavio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, nakon sastanka sa srpskom koleginicom Nelom Kuburović i dodao da će taj posao biti obavljen u što kraćem vremenu.

Naredni sastanak je dogovoren u periodu od tridesetak dana kada će započeti rad na razmeni podatala o osobama osumnjičenim za ratne zločine na obe strane.

Bošnjaković je rekao da se na taj način žele izbeći incidenti kakvih je dosad bilo kad netko od osumnjičenih za ratne zločine, bilo s koje strane, dođe na granicu ”i ima neugodnosti”.

U vezi s tim popisima bile su formirane komisije još 2010. Koje su, međutim, u nekoj fazi prestale da rade, podsetio je ministar.

Drugo pitanje o kojem su razgovarali na današnjem sastanku bilo je procesuiranje ratnih zločina, a zaključeno je da “”treba formirati ekspertne radne grupe” čiji bi zadatak bio pripremanje međudržavnog sporazuma koji bi obuhvatio I definisao sva pitanja vezana uz tu problematiku kako bi se ubuduće “izbegli zastoji i čekanje”.

Na pitanje da li ima utisak da će se konačno nešto pomeriti sa mrtve tačke, Bošnjaković je rekao da s obzirom na to da je Hrvatska ranije Srbiji uslovljavala otvaranje pregovaračkih poglavlja vezanih uz vladavinu prava, očekuje da će obe strane “zajedno napraviti napredak”.

Bošnjaković je rekao da je Hrvatska itekako zainteresovana da pruži podršku Srbiji na njenm putu ka EU.

“Naravno, očekujemo da i oni dostignu standarde koji su potrebni da bi Srbija sutra mogla da postane članica EU, a tu prvenstveno spadaju posebni standardi vezani za vladavinu prava”, rekao je Bošnjaković.

On kaže da je “zadovoljan današnjim sastankom”, te da je “jasno da se na prvom susretu nisu mogla iznedriti rešenja”.

“Videćemo dinamiku kad radne grupe počnu da rade. Ali, što se tiče pitanja razmene popisa mislim da tu vrlo brzo možemo očekivati rezultate”, rekao je Bošnjaković i ponovio da “sada treba nastaviti rad koji je započet 2010.”.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvati nam traže 32, a dužni 40 milijardi evra | Jadovno 1941.

„Velikosrpska agresija“, „jasenovački mit“, „križni put“ i druge jezičko-političke obmane bez jasnog odgovora


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top