Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

САРАЈЕВСКИ ЦЕНТАР УМАЊИО БРОЈ СРПСКИХ ЖРТАВА

milivoje-ivanisevic-1.jpg

БЕОГРАД, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. виjеку упозорава да jе сараjевски Истраживачко-документациони центар у своjим подацима умањио броj српских жртава у протеклом рату за 5 800 на нивоу БиХ и за 4 027 у Сараjеву.

Директор овог београдског института историчар Миливоjе Иванишевић рекао jе Срни да су подаци његовог института о броjу српских жртава у циjелоj БиХ, а посебно у Сараjеву, знатно погубниjи за српску популациjу у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче.

Уз подсjећање да у обjављеним подацима сараjевског центра људски губици српске националности у БиХ износе 24 900 лица, Иванишевић наводи да jе у бази података београдског Института евидентирано 30 700 српских жртава, или 5 800 више од обjављене цифре сараjевског центра.

Иванишевић подсjећа да су jош драстичниjе разлике испољене су у случаjу Сараjева, гдjе бошњачки извори наводе да jе било 3 597 страдалих Срба у овом граду, а на списку његовог института евидентирано jе укупно 8 504 српских жртава из Сараjева, од чега jе чак 7 524 убиjених, док jе за 856 Срба судбинаjе непозната.

Он истиче да за остале Институт не посjедуjе довољно података за националну или личну идентификациjу.

„Позната jе и неколико пута наглашавана чињеница да jе у том граду само за осам месеци 1992. године убиjено више лица српске националности него током Другог светског рата и Павелићеве страховладе“, наводи Иванишевић.

Узимаjући у обзир само основни списак, додао jе Иванишевић, у београдском Институту jе евидентирано 4 027 више убиjених Срба него што су то саопштили бошњачки извори.

Он додаjе да су у оба случаjа, и за ниво БиХ и за Сараjево, код података Института могућа одступања, коjа не би смjела да буду већа од два до три одсто.

„Нормално да мањи броj убиjених Срба умањуjе и обим злочина, а тиме умањуjе и одговорност за злочине коjе су у БиХ и Сараjеву починиле муслиманске воjне и цивилне власти коjима jе током рата припадао и сам потписник поменутих података“, оцjењуjе Иванишевић.

Иванишевић наводи да jе његов Институт максимално увjерен у своjе податке, поготово што се евидентирањем српских жртава бави од 1992. године, а сараjевски центар тек од приjе седам-осам година.

„На страну оно што jе краjње лицемерно да у евиденциjи српских жртава учествуjе страна коjа jе и одговорна за та страдања. Ја увек помињем Јевреjе. Да ли би они дозволили да Немци евидентираjу колико jе Јевреjе убиjено у Немачкоj. Или, да Јапанци региструjу америчке губитке“, додао jе Иванишевић.

Иванишевић истиче да jе прилично бесмислено у грађанском рату диjелити жртве на воjне и цивилне, као што то чини сараjевски центар, иако jе та подjела присутна и у многим међународним нормативима.

Истраживачко-документациони центар БиХ jе недавно обjавио да jе до сада током ратних сукоба 1992-1995. године регистровао око 98 000 жртава страдалих у протеклом рату, од коjих су 55 одсто воjници, а 45 одсто цивилно становништво, а међу убиjенима jе око 64 000 Бошњака, 24 900 Срба, 7 700 Хрвата и око 500 осталих.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: