Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sarajevo: U novim udžbenicima istorije piše da su “Srbi agresori i da je RS nastala na genocidu nad Bošnjacima”

Datum objave: subota, 27 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Đaci u Kantonu Sarajevo od ove školske godine učiće da su Srbi „agresori“ i da je Republika Srpska nastala na „genocidu“ nad Bošnjacima.

Skandalozne izmene nastavnog plana i programa u svim osnovnim i srednjim školama na području Sarajeva, kojima će bošnjačka deca od malih nogu biti odgajana u mržnji prema Srbima, lično je odobrio premijer sarajevskog kantona Elmedin Konaković.

Obrazlažući, kako je rekao, „potrebu“ za izmenama u gradivu istorijskih udžbenika, Konaković je izjavio da je „došlo vreme“ da deca uče „pravu istinu koja se desila u Sarajevu i BiH“.

– Naša deca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima. Trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica i neću dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat – rekao je Konaković.

Sarajevski premijer je, takođe, uoči početka nove školske godine najavio još jednu „patriotsku“ novinu u školama, a to je, kako je svečano otkrio, obavezno intoniranje himne BiH u svim učionicama pre početka nastave, kao i isticanje zastave BiH u školskim prostorijama, kao i ispred svih obrazovnih ustanova u federalnom Sarajevu.

Šefica poslaničkog kluba SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević za „EuroBlic“ kaže da najavljene promene u udžbenicima i školskim programima dece, koja nastavu pohađaju u sarajevskom kantonu, predstavljaju klasičan primer govora mržnje.

– Mislim da bi se u vezi toga trebalo oglasiti i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Jasno je da izmene u školskim programima, o kojima govori Konaković, predstavljaju očigledan primer trovanja školske dece mržnjom prema Srbima – kaže Pandurevićeva.

Milićević: Nemamo ingerencije

Zamenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević kaže da ovo ministarstvo ne može mnogo da učini povodom skanadalozne odluke vlasti Kantona Sarajevo da u školske udžbenike unesu šovinističke izmene.

– Mi jedino možemo da o tome damo svoje mišljenje, budući da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona. Smatram da se tu radi o jasnom govoru mržnje i povratku u devedesete godine prošlog veka – uveren je Milićević.

(Blic)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top