Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sarajevo: U novim udžbenicima istorije piše da su “Srbi agresori i da je RS nastala na genocidu nad Bošnjacima”

Datum objave: subota, 27 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Đaci u Kantonu Sarajevo od ove školske godine učiće da su Srbi „agresori“ i da je Republika Srpska nastala na „genocidu“ nad Bošnjacima.

Skandalozne izmene nastavnog plana i programa u svim osnovnim i srednjim školama na području Sarajeva, kojima će bošnjačka deca od malih nogu biti odgajana u mržnji prema Srbima, lično je odobrio premijer sarajevskog kantona Elmedin Konaković.

Obrazlažući, kako je rekao, „potrebu“ za izmenama u gradivu istorijskih udžbenika, Konaković je izjavio da je „došlo vreme“ da deca uče „pravu istinu koja se desila u Sarajevu i BiH“.

– Naša deca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima. Trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica i neću dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat – rekao je Konaković.

Sarajevski premijer je, takođe, uoči početka nove školske godine najavio još jednu „patriotsku“ novinu u školama, a to je, kako je svečano otkrio, obavezno intoniranje himne BiH u svim učionicama pre početka nastave, kao i isticanje zastave BiH u školskim prostorijama, kao i ispred svih obrazovnih ustanova u federalnom Sarajevu.

Šefica poslaničkog kluba SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević za „EuroBlic“ kaže da najavljene promene u udžbenicima i školskim programima dece, koja nastavu pohađaju u sarajevskom kantonu, predstavljaju klasičan primer govora mržnje.

– Mislim da bi se u vezi toga trebalo oglasiti i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Jasno je da izmene u školskim programima, o kojima govori Konaković, predstavljaju očigledan primer trovanja školske dece mržnjom prema Srbima – kaže Pandurevićeva.

Milićević: Nemamo ingerencije

Zamenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević kaže da ovo ministarstvo ne može mnogo da učini povodom skanadalozne odluke vlasti Kantona Sarajevo da u školske udžbenike unesu šovinističke izmene.

– Mi jedino možemo da o tome damo svoje mišljenje, budući da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona. Smatram da se tu radi o jasnom govoru mržnje i povratku u devedesete godine prošlog veka – uveren je Milićević.

(Blic)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top