fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЧЕЛА ЕКСХУМАЦИЈА МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mandic.jpgНа сараjевскоj градскоj депониjи у Бућа Потоку jучер jе почела ексхумациjа велике масовне примарне и секундарне гробнице, изjавио jе предсjедник Удружења породица заробљених и несталих лица Сараjевско–романиjске региjе Милан Мандић. Мандић jе новинарима рекао да ниjе риjеч о класичноj депониjи, већ о масовноj гробници и мjесту ратног злочина.

Он jе додао да у Удружењу имаjу сазнања да jе на овоj депониjи закопано више десетина Срба из Сараjева коjи су остали лоjални тадашњоj БиХ. 

„Ту лоjалност су платили животом и завршили су под смећем, дебљине 27 до 32 метра“, рекао jе Мандић и додао да су на основу сазнања приjе два мjесеца почели са пробним копањем, када су дошли до података да jе риjеч о масовноj гробници.

Мандић вjеруjе да jе на овоj депониjи завршила већина сараjевских Срба убиjених током рата, а риjеч jе о 350 српских цивила из свих сараjевских општина, коjи се данас траже.

„Надам се да ћу овдjе наћи и свога оца коjи jе убиjен у Неџарићима, у Добрињи пет“, истакао jе Мандић.

Мандић jе напоменуо да jе био и код бившег генералног директора Јавног комуналног предузећа „Рад“ Мирсада Кебе, коjи jе ту дужност обављао од 1990. до 1995. године, те да му jе он рекао да су његове ингеренциjе тада биле одузете од локалних команданата,
не желећи да их именуjе.

Према његовим риjечима, и Мирсад Кебо сноси велику одговорност за ово што jе урађено на депониjи у Бућа Потоку.

„Ово jе државни злочин над становништвом српске националости, jер jе све системски рађено, од политичког, па до воjног и полициjског врха“, нагласио jе Мандић.

Новинарским екипама и породицама несталих сараjевских Срба ниjе дозвољен приступ депониjи, гдjе се врши ексхумациjа.

Мандић jе рекао да jе Тужилаштво БиХ дозволило да новинарске екипе сниме ексхумациjу, али да jе директор депониjе забранио улазак.

Предсjедаваjући Колегиjума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић рекао jе да ће ово ископавање на депониjи траjати више мjесеци, jер су ту и примарне и секундарне гробнице.

Он jе подсjетио да су приликом пробног ископавања пронађени скелетни остаци, те да се очекуjе да буде пронађено неколико десетина тиjела убиjених.

„Очекуjемо да нађемо неколико десетина тиjела убиjених, коjи су на ову локациjу довезени искључиво ради сакривања и прикривања ратног злочина“, рекао jе Мишић.

Мишић jе нагласио да од jутрос нису нашли ништа, jер су радови тек отпочели, те да jе Тужилаштво БиХ дало налог за претраживање веће површине и да се нада да ће након ових ископавања бити „завршена прича о депониjи“.

Он jе истакао да недозвољавање новинарским екипама и породицама несталих Срба да дођу до мjеста гдjе се врши ископавање представља jако лошу поруку и политику.

„Не вjеруjем да jе то само воља директора депониjе“, рекао jе Мишић и додао да jе то институционални одговор на оваj рад.

На питање новинара да ли jе и то доказ да jош увиjек има људи коjи су изнад Суда и Тужилаштва БиХ, коjе jе дозволило да новинарске екипе дођу на лице мjеста, Мишић jе одговрио: „Наравно да има, нажалост“.

Милена Кулина, коjа тражи супруга Анђелка, коjег су из стана на Алипашину Пољу 20. маjа 1992. године око 11.00 часова одвели припадници Зелених беретки, рекла jе да му се од тада губи сваки траг.

Она jе нагласила да су jоj „поштени људи“ у Сараjеву рекли гдjе jоj jе муж убиjен, али да његове посмртне остатке ниjе нашла.

Кулина се запитала када ће Тужилаштво БиХ предузети нешто и казнити злочинце, коjи су им познати.

Она jе испричала да jоj jе и син Драгослав Кулина настрадао 1995. године и да су jоj предали његово тиjело, а након 12 година jе установљено да ниjе сахранила свог сина, већ другог младића из Братунца.

Миленко Арсениjевић, коjи тражи брата Јова, коjи jе са jош седам Срба почетком 1992. године одведен из куће у близини депониjе, рекао jе да ово више ниjе депониjа смећа, већ депониjа српских цивила.

Он jе нагласио да му jе брата Убио Рамиз Заим, коjи jе послиjе извршио самоубиство, под приjетњом да не откриjе саучеснике.

„Имам сазнања да су и испод резервоара коjи се налази у близини депониjе гробови Срба“, рекао jе Арсениjевић и додао да Суд и Тужилаштво БиХ не смиjу да санкционишу починиоце.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: