Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sarajevo ponovo štiti bošnjačke zločince

Datum objave: sreda, 30 novembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

Otkazivanjem potpisivanja Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida sa Srbijom, Tužilaštvo BiH je još jednom pokazalo da je u funkciji isključive neistine o stradanju samo jednog naroda u BiH i to bošnjačkog, ocijenio je delegat u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac.

“Mislim da je ovo poraz za BiH, jer je svima neophodno da se utvrdi istina o stradanju svih naroda. U svemu ovome ne treba zanemariti ni uticaj dijela međunarodne zajednice”, naglasio je Košarac, koji je i rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske /RS/.

On je napomenuo da je Tužilaštvo BiH dokazano nametnuta i hibridna institucija, koja nije u skladu sa Dejtonom, prenosi “Fokus”.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović podsjetio je da se jedan od zahtjeva strukturalnog dijeloga o reformi pravosuđa odnosi na uređenje odnosa između zemalja u regionu. “Mnogo se očekivalo od potpisivanja ovog protokola između Srbije i BiH, obzirom da postoje iskustva u realizaciji sličnog sporazuma između Srbije i Hrvatske. Mi u RS ne vidimo nikakve razloge da se ne potpiše ovaj dokument”, naglasio je Velimirović.

Prema njegovom mišljenju, ovaj protokol bi bio jedan od doprinosa bržem procesuiranju i rješavanju pitanja ratnih zločina. “Ako je ponovo došlo do zastoja, onda je riječ o čistoj politici”, ocijenio je Velimirović i dodao da ovakvi potezi ne doprinose dolasku do istine, nego samo mogu izazvati velike posljedice.

Podsjetivši da je prvi put Protokol trebalo da bude potpisan u Hagu, a da je onda odlučeno da to bude Brisel, Velimirović je istakao da treba vidjeti kako će i Haški tribunal sada reagovati, jer je trebalo da i oni učestvuju u potpisivanju.

Potpredsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Boro Peulić smatra da je Tužilaštvo politički eksponent bošnjačkih partija, SDA i SDP-a BiH. “Glavni zadatak Tužilaštva jeste da štiti zločince iz reda bošnjačkog naroda, koji su odgovorni za mnogobrojna stradanja. Odavno je jasno da se jedino procesuiraju Srbi, a da se Bošnjaci štite”, istakao je Peulić.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je juče da je Tužilaštvo BiH ponovo otkazalo potpisivanje Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koje je bilo zakazano za danas u Briselu. Predstavnici tužilaštava Srbije i BiH tekst protokola usaglasili su na sastanku u Sarajevu 23. novembra.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top