Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Saopštenje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu povodom posete patrijarha Zagrebu

Datum objave: subota, 16 juna, 2012
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Srboljub-Zivanovic

Povodom posete patrijarha SPC g. Irineja i članova Sinoda SPC Hrvatskoj oglasila se hrvatska štampa i mediji kao i Rimokatolička crkva i Vatikan, te biskupska konferencija Hrvatske. Oglasio se i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Naglašava se da prilikom susreta srpskog patrijarha i članova Sinoda SPC sa hrvatskim kardinalom Bozanićem i sa predsednikom Josipovićem nije bilo reči o Jasenovcu.  Iako je izostala poseta patrijarha g. Irineja i Sinoda SPC, zajedno sa kardinalom Bozanićem i hrvatskim biskupima, stratištu u Jasenovcu, iz zajedničkih saopštenja stiče se utisak da bi Rimokatolička crkva i država Hrvatska bile srećne ukoliko bi se „preispitale“ činjenice u vezi sa genocidom protiv pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma u Jasenovačkim logorima, tako da ljaga koja leži na Rimokatoličkoj crkvi i hrvatskoj državi bude ublažena, da se zločini umanje i da se stradanje Srba, Jevreja i Roma od strane rimokatolika Hrvata potisne u zaborav. Sve ovo treba da se učini u cilju ekumenske saradnje i „pomirenja“ Srba i Hrvata.

Pošto su štampa i drugi mediji posvetili toliku pažnju navedenim susretima u Zagrebu, Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je primorana da izda sledeće saopštenje.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu (u kojoj nema članova sa teritorije bivše Jugoslavije) utvrdila je da je Hrvatska država, zajedno sa Rimokatoličkom crkvom izvršila genocid nad pravoslavnim Srbima, Jevrejima i Romima u periodu od 1941. do 1945. godine. Posle strašnog i užasnog mučenja, ubili su preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Među žrtvama je bilo 110.000 male dece. Žrtve su ubijane maljem, klane, bacane u užareno grotlo Pacilijeve peći, kuvan je sapun od žrtava, vađena su nerođena deca iz utroba majki, nabijana su deca na bajonete, odsecane su dojke ženama, silovane su devojčice, devojke i žene, Hrvati su prodavali „srpsko meso – 1 dinar kilogram“ itd. Daleko bi nas odvelo nabrajanje svih načina mučenja i ubijanja žrtava. Prema američkim izvorima preko 1.400 rimoklatoličkih sveštenika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vršilo je lično mučenje, ubijanje silovanje, pljačkanje i nasilno pokrštavanje. Zločine su činili obični građani Hrvati, domobrani, križari, prosvetni radnici, seljaci, službenici, intelektualci i svi drugi.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu smatra da se nikada ne smeju zaboraviti stradanja Srba, Jevreja i Roma u Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma. Niko nema pravo, a pogotovu ne političari, da daje oproštaj Rimokatoličkoj crkvi i Hrvatima za učinjene zločine i to u ima nevinih žrtava. Rimokatolička crkva i Hrvati bi mogli da priznaju zločine koje su počinile prethodne generacije i da izraze kajanje namesto što u cilju ekumenskog dijaloga sa Pravoslavnom Crkvom pokušavaju da izvrću činjenice u cilju nekakve ekumenske saradnje.

Namesto priznanja krivice i pokajanja, Rimokatolička crkva proglašava za „blažene“ zločince kao što su Alojzije Stepinac, nadbiskup genocida, Hanc Ivan Merc, ideolog križara i ustaša, Dominik Mandić, organizator „pacovskih kanala“ za izbavljanje zločinaca iz Hrvatske i prebacivanje u SAD i Latinsku Ameriku itd. Nijedan papa nikada nije posetio Jasenovac i pomolio se za pokoj duša žrtava. Sve pape su bile upoznate sa zločinima, ali nikada nisu digli svoj glas protiv ubijanja Srba, Jevreja i Roma. Politika „pomirenja“ sa pravoslavnom crkvom i ekumenizam služe Rimokatoličkoj crkvi da na bilo koji način iznude priznanje njihovog pape za poglavara svih hrišćana.

Peta Međunarodna konferencija o Jasenovcu je donela Deklaraciju o genocidu koji su počinili Hrvati u II svetskom ratu protiv Srba, Jevreja i Roma, koja je dostavljena svim državama sveta. Ovu deklaraciju bi trebalo da imaju u vidu političari Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Evropske Unije pre nego što pokušaju da ostvare saradnju između raznih držva Balkana, u prvom redu Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prof. dr Srboljub Živanović,

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,

London, Velika Britanija

Izvor: srbel.net

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top