Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Saopštenje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu povodom posete patrijarha Zagrebu

Srboljub-Zivanovic

Povodom posete patrijarha SPC g. Irineja i članova Sinoda SPC Hrvatskoj oglasila se hrvatska štampa i mediji kao i Rimokatolička crkva i Vatikan, te biskupska konferencija Hrvatske. Oglasio se i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Naglašava se da prilikom susreta srpskog patrijarha i članova Sinoda SPC sa hrvatskim kardinalom Bozanićem i sa predsednikom Josipovićem nije bilo reči o Jasenovcu.  Iako je izostala poseta patrijarha g. Irineja i Sinoda SPC, zajedno sa kardinalom Bozanićem i hrvatskim biskupima, stratištu u Jasenovcu, iz zajedničkih saopštenja stiče se utisak da bi Rimokatolička crkva i država Hrvatska bile srećne ukoliko bi se „preispitale“ činjenice u vezi sa genocidom protiv pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma u Jasenovačkim logorima, tako da ljaga koja leži na Rimokatoličkoj crkvi i hrvatskoj državi bude ublažena, da se zločini umanje i da se stradanje Srba, Jevreja i Roma od strane rimokatolika Hrvata potisne u zaborav. Sve ovo treba da se učini u cilju ekumenske saradnje i „pomirenja“ Srba i Hrvata.

Pošto su štampa i drugi mediji posvetili toliku pažnju navedenim susretima u Zagrebu, Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je primorana da izda sledeće saopštenje.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu (u kojoj nema članova sa teritorije bivše Jugoslavije) utvrdila je da je Hrvatska država, zajedno sa Rimokatoličkom crkvom izvršila genocid nad pravoslavnim Srbima, Jevrejima i Romima u periodu od 1941. do 1945. godine. Posle strašnog i užasnog mučenja, ubili su preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Među žrtvama je bilo 110.000 male dece. Žrtve su ubijane maljem, klane, bacane u užareno grotlo Pacilijeve peći, kuvan je sapun od žrtava, vađena su nerođena deca iz utroba majki, nabijana su deca na bajonete, odsecane su dojke ženama, silovane su devojčice, devojke i žene, Hrvati su prodavali „srpsko meso – 1 dinar kilogram“ itd. Daleko bi nas odvelo nabrajanje svih načina mučenja i ubijanja žrtava. Prema američkim izvorima preko 1.400 rimoklatoličkih sveštenika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vršilo je lično mučenje, ubijanje silovanje, pljačkanje i nasilno pokrštavanje. Zločine su činili obični građani Hrvati, domobrani, križari, prosvetni radnici, seljaci, službenici, intelektualci i svi drugi.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu smatra da se nikada ne smeju zaboraviti stradanja Srba, Jevreja i Roma u Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma. Niko nema pravo, a pogotovu ne političari, da daje oproštaj Rimokatoličkoj crkvi i Hrvatima za učinjene zločine i to u ima nevinih žrtava. Rimokatolička crkva i Hrvati bi mogli da priznaju zločine koje su počinile prethodne generacije i da izraze kajanje namesto što u cilju ekumenskog dijaloga sa Pravoslavnom Crkvom pokušavaju da izvrću činjenice u cilju nekakve ekumenske saradnje.

Namesto priznanja krivice i pokajanja, Rimokatolička crkva proglašava za „blažene“ zločince kao što su Alojzije Stepinac, nadbiskup genocida, Hanc Ivan Merc, ideolog križara i ustaša, Dominik Mandić, organizator „pacovskih kanala“ za izbavljanje zločinaca iz Hrvatske i prebacivanje u SAD i Latinsku Ameriku itd. Nijedan papa nikada nije posetio Jasenovac i pomolio se za pokoj duša žrtava. Sve pape su bile upoznate sa zločinima, ali nikada nisu digli svoj glas protiv ubijanja Srba, Jevreja i Roma. Politika „pomirenja“ sa pravoslavnom crkvom i ekumenizam služe Rimokatoličkoj crkvi da na bilo koji način iznude priznanje njihovog pape za poglavara svih hrišćana.

Peta Međunarodna konferencija o Jasenovcu je donela Deklaraciju o genocidu koji su počinili Hrvati u II svetskom ratu protiv Srba, Jevreja i Roma, koja je dostavljena svim državama sveta. Ovu deklaraciju bi trebalo da imaju u vidu političari Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Evropske Unije pre nego što pokušaju da ostvare saradnju između raznih držva Balkana, u prvom redu Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prof. dr Srboljub Živanović,

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,

London, Velika Britanija

Izvor: srbel.net

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: