fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SAHRANjENI POSMRTNI OSTACI ŠESTORO SRBA IZ VISOKOG

Parastos_svijeca.jpg

BIJELjINA, 20. JUNA /SRNA/ – Posmrtni ostaci šest članova porodice Vuković iz Visokog kod Sarajeva sahranjeni su danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Neđo Vuković, koji je u vrijeme masakra bio sakriven u štali, rekao je da je gledao kako mu komšije muslimani ubijaju oca Boška, majku Draginju, brata Rajka, Rajkovog sina Miodraga i braću od stričeva Zdravka i Jelenka.

„Iz naše kuće izveli su oca, majku, brata, bratića, a na mjesto događaja došli su i rođaci Jelenko i Zdravko, koji su bili dalje od našeg domaćinstva“, rekao je Neđo Vuković i dodao da je među počiniocima ovog zločina poznao Niseta Ramića, koji je priznao ubistva.

Uroš, preživjeli brat Neđa Vukovića, rekao je da je neshvatljivo da za ovakav zločin još niko nije odgovarao.

„Prije 20 godina, 20. juna, oko 5.000 Srba iz Visokog protjerano je i tako je ovaj gradić u Federaciji BiH danas etnički čist. Ubijeno je 63 djece, staraca i mladih ljudi,ali za taj zločin do sada niko nije odgovarao“, rekao je Uroš Vuković.

Zora Vuković, koja je tog dana izgubila i sina Miodraga i supruga Rajka, rekla je da već 20 godina živi sa tugom i nezmjernim bolom.

„Kada se približi 20. jun, tada mi je najteže. Taj datum me podsjeti na njihove rođendane, godšnjice smrti…“, rekla je Zora Vuković.

Među šestoro Vukovića, ubijenih 20. juna 1992. godine, najstarija je bila 68-godišnja Draginja, a najmlađi njen unuk Miodrag, koji je tada imao samo 22 godine.

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su nekoliko naselja u opštini Visoko, i to Buzić Mahalu, Okolišće, Mokronoge i Debele Nišane i ubile više članova porodica Živanović, Masal, Ristić, Vanovac i Damjanović.

Pred napadom pripadnika Teritorijalne odbrane Visoko i Teritorijalne odbrane Zenica oko 5.000 Srba sa područja visočke opštine napustilo je svoja ognjišta i danas žive rasuti po cijelom svijetu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: