Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŠABAN I ELVIR ĐELIBAŠIĆ PRIZNALI UBISTVO SRPSKIH CIVILA

sud4.jpg

SARAJEVO, 26. APRILA (SRNA) – Šaban /46/ i Elvir Đelibašić /43/ iz Travnika sporazumno su sa Tužilaštvom BiH priznali krivicu za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u mjestu Turbe kod Travnika.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Đelibašići potpisivanjem sporazuma u cijelosti priznaju izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 27. decembra 2011. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH 30. decembra iste godine.

Tužilac i odbrana saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženim Šabanu i Elviru Đelilbašiću zatvorsku kaznu od pet do šest godina.

Predložena kazna je u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnog djela.

Šaban i Elvir Đelilbašić se terete da su, kao pripadnici Armije BiH, u mjestu Turbe ubili dva civila srpske nacionalnosti.

Ovim sporazumom oni potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH i navede da izjave daju dobrovoljno.

Nakon što sud prihvati sporazume, optuženi će prije određivanja kazne lično dati svoje izjave, kojima će pred oštećenima izraziti pokajanje za počinjeno krivično djelo.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: