Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sa Rogozne Srbi odlaze a islamiziraju se dojučerašnja srpska sela

Danas je u srpskim selima na Rogozni daleko veći broj zakatančenih kuća nego onih u kojima se živi. – U više sela nema žive duše a nekoliko srpskih sela postala  su čisto bošnjačka. – U 12 srpskih sela nema stanovnika

??????????????????????

Dvostruko pustošenje planine Rogozne, preko koje prolazi administrativna linija Kosova i Metohije sa Srbijom, kao da niko ne primećuje i ne upozorava !?  S jedne strane u srpskim selima na ovoj planini, koja je bila u sastavu prve srpske države, Stare Raške, sve je više praznih sela a na drugoj strani nekoliko srpskih sela u zadnjih tri decenije, odlaskom Srba, postala su sada čisto bošnjačka sela , što je alarmantno!

Čini se da je veća tragedija od poluopustele planine opasnost nadiranja islama, iz pravaca Tutina i Novog Pazara, čiji se atari protežu do vrhova Rogozne sa njene zapadne i severne strane. Građevine u orijentalnom stilu preko noći niču  u do juče srpskim selima , a ima slučajeva da im se menjaju i nazivi: selo Kovače je do 1980. godine bilo čisto srpsko selo, a sada se zove Paljevo i bez ijedne je srpske kuće. I crkva u selu je srušena! Selo Jablanica je imalo svojevremeno 23 čisto srpska domaćinstva ali je u periodu od 1970. do 1986 postalo čisto muslimasnko. Ovde su Bošnjaci došli uglavnom sa Peštera. I u selima  Vrapče i Jezgroviće kod Ribarića, SO Tutin više nema srpskih kuća ni Srba!

Na drugoj strani, danas , čak u 12 sela na Rogozni, najviše onima koja pripadaju opštini Zubin Potok,  nema nijednog stanovnika a na ovoj

Srušena škola u selu Junake
Srušena škola u selu Junake

planini zatvoreno je i pet osnovnih škola u poslednjih tri decenije !?

U selima Drainoviće, Kijevci, Katići, Stevovići, Vojmisliće, Virijeviće, Paruce (SO Zubin potok) , Smilov Laz, Lukov Do, Niš, Jablanica, Zlatare više nema stanovnika. “Umiranje“ sela dovelo je i do gašenja četvororazrednih osnovnih škola  na Rogozni, pa je u poslednjih dve i po decenije ovde zatvoreno čak pet osnovnih škola :  u selima Kobilja Glava, Junake, Rujište, Rudine i  Kašalj.

Glavni razlog, dvostrukog pustošenja Rogozne, vele preostali stari na planini , je to što su ovdašnja sela prekasno dobila put i struju.  Rogožnjani pamte da su sela ovde elektrificirana tek 1987. godine  kada je i delimično svuda stigao makadamski put.

Iz pravaca Zubinog Potoka, Novog Pazara i Zvečana trenutno se radi na asfaltiranju  puteva koji stižu do središta Rogozne, ispod Crnog

Kuća u selu Vojmisliće, Zubin Potok, je poodavno zakatančena
Kuća u selu Vojmisliće, Zubin Potok, je poodavno zakatančena

vrha sa 1.504 metara nadmorske visine.

Nedavno su na Rogozni, na mestima Karavan Salija i Medenovac, obavljena opsežna rudarska istraživanja koja su pokazala da se u utrobi ove planine nalazi najmanje 350 miliona tona rude bakra sa velikim sadržajem zlata i drugih plemenitih  metala . Zato među malobrojnim gorštacima ipak tinja nada da će Rogozna opet zaživeti  i da će doći zlatni period kada su, naprimer, u vreme Nemanjića, članovi slavne loze na planini  imali  dvorce i letnjikovce  ali i rudnike u kojima se kopala ruda.

 

 

 

Izvor: SRBI NA OKUP

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: