Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ruski oficir sa Kozare: Od dečaka sa sela do pukovnika i doktora nauka

Neobičan životni put Vlade Zrnića (88), iz sela Turjaka kod Gradiške. Otišao kao dečak, a vratio se kao pukovnik i doktor nauka

Pukovnik na premijeri filma
Pukovnik na premijeri filma

Pukovnik ruske vojske Vlado Zrnić prisustvovao je promociji dokumentarnog filma „Ruski oficir sa Kozare“, koji je premijerno prikazan u Kulturnom centru u Gradišci. Ovaj vitalni osamdesetosmogodišnjak otišao je u Moskvu pre 70 godina. Za vreme Drugog svetskog rata bio je aktivan u partizanskim jedinicama, a jedno vreme je bio i logoraš. U Moskvi je završio visoke vojne škole, ali se nije vratio u tadašnju Jugoslaviju.

Posle završetka vojne akademije bio je pilot u 645. jurišnom i 916. lovačkom puku sovjetskog vazduhoplovstva. Ovaj ratni veteran je bivši profesor na Komandnoj akademiji „Jurij Gagarin“ u Moskvi, a kao doktor tehničkih nauka pisao je udžbenike i priručnike o nuklearnom i konvencionalnom naoružanju avijacije. Boravak u rodnom Turjaku, podno Kozare, iskoristio je i da poseti mnogobrojne prijatelje, ali i da zajedno sa kćerkom i unukom pogleda film snimljen upravo o njemu.

– Hvala mojim zemljacima koji su me tako toplo primili. Film o meni šalje poruku da se iz srca ne mogu istrgnuti kućni prag, selo, zavičaj i dobri ljudi. Obradovao sam se mojoj Kozari, svakom panju i drvetu. Raduju me i vredni poljoprivrednici, a najviše nestašni mališani. Srećan sam što mogu doći svake godine u svoj rodni kraj – kazao je pukovnik Zrnić.

Boravak u zavičaju pukovnik Zrnić iskoristio je i za susret sa čelnicima opštine. U razgovoru sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem, pukovnik Zrnić je apostrofirao potrebu za obeležavanje važnih dana iz kalendara SUBNOR-a i Drugog svetskog rata.

– Naši ljudi su veoma vredni i hrabri. O njima sam pisao u knjizi „Jugoslovenska trilogija“. Tu knjigu sam odsanjao, ona je izašla iz moje mašte. Sećam se kada sam iz Niša, iz štaba jugoslovenske Prve armije 1947. godine upućen na školovanje u tadašnji Sovjetski Savez. Poneo sam u sebi slike spaljenog sela, izgorele porodične kuće, tugu za poginulim roditeljima i brigu za osmoro braće i sestara – priča sa setom pukovnik Zrnić, obučen u vazduhoplovnu uniformu s mnoštvom ordenja na grudima.

Foto B. Grgić
Foto B. Grgić

Uprkos činjenici da je uveliko u devetoj deceniji, Vlado Zrnić je veoma vitalan i aktivan. Član je Saveza književnika Rusije i uprave Akademskog kluba „Avijatičar“. Zrnić je autor knjiga „Kozara“, „Jugoslavija u ratu“, „Ruska povijest“, „Povratak“, „Patriotizam u akciji“ i „Jugoslovenska trilogija“, kao i više naučnih radova.

VELIKA POČAST

Novinar Milan Pilipović, autor dokumentarnog filma „Ruski oficir sa Kozare“, kaže da mu je namera bila da pokaže kakav je trnovit put prošao tadašnji dečak Vlado Zrnić, koji se vratio u zavičaj s najvećim vojnim i civilnim priznanjima iz Rusije.

– Pukovnik Zrnić pokazuje koliko su snažni naši Kozarčani. Pokazao je i veliki patriotizam i ljubav prema srpskom i ruskom narodu – kazao je Pilipović.

NADIMAK – KOZARA

Zbog neprestanog veličanja legendarne rodne Kozare, Rusi su Vladu Zrnića prozvali jednostavno – Kozara.

– Kroz moje priče oni su osetili da je Kozara mnogo više od obične planine. Kozara u mom kazivanju znači sloboda – rekao je Vlado Zrnić.

Autor: B. GRGIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: