fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rusija nema ništa protiv evrointegracije Srbije

Konferencija u Beogradu
Konferencija u Beogradu

BEOGRAD, 9. JUNA /SRNA/ – Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da Rusija nema ništa protiv evrointegracije Srbije i da njen evropski put neće nanijeti štetu bliskim odnosima dvije zemlje.

„Radićemo na tome da evropske integracije Srbije ne nanesu štetu našim odnosima koji su već vijekovima bliski, rekao je Konuzin“, na otvaranju međunarodne konferencije „Evropska bezbjednost u svjetlu izbora 2012“, koja se održava u beogradskom Centru Sava.

Konuzin je poručio da će Rusija podržavati teritorijalnu cjelovitost Srbije i podsjetio da su takav stav potvrdili nedavno, u Beogradu, ruski premijer Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov.

„Kosovski proces mora biti riješen u skladu s međunarodnim pravom definisanim i Rezolucijom 1244 i samo UN mogu o tome da odlučuju“, naglasio je Konuzin.

Govoreći o prijedlogu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da se Srbija priključi Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti /ODKB/, Konuzin je ocijenio da bi to išlo u prilog Srbiji.

„Takav ugovor nije protiv NATO-a, već je u cilju zajedničkih interesa opšte bezbjednosti“, rekao je Konuzin.

Bivši britanski ambasador u Srbiji Čarls Kroford je, govoreći o političkoj i ekonomskoj saradnji u Evropi nakon izbora 2012. godine, rekao da su politički i ekonomski trendovi u Americi, Evropi i Rusiji veoma fluidni i nepredvidivi.

„Nove tehnologije daju građanima novu snagu, stavljajući nacionalne i internacionalne političke strukture, posebno u Evropi, pod rastući pritisak. Svi mi, bismo trebali da redefinišemo šta `stabilnost` znači i kako mi možemo da opstanemo zajedno“, rekao je Kroford.

Na jednodnevnoj konferenciji koju je organizovala organizacija Beogradski forum, eksperti iz Velike Britanije, Amerike, Italije centralne Evrope i Rusije razgovaraju o političkoj i ekonomskoj saradnji u Evropi, evropskoj sigurnosti u periodu nakon izbora 2012. godine kao i u energetskoj sigurnosti i međudržavnoj saradnji.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: