Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RUSI TRAŽE TRI DO ČETIRI TRILIONA EVRA!?

Datum objave: sreda, 11 februara, 2015
Veličina slova: A- A+

Starica u uništenom Lenjingradu

Starica u uništenom Lenjingradu


Donji dom ruskog parlamenta osnovaće radnu grupu koja bi trebalo da izračuna štetu koju je Sovjetskom Savezu nanijela Njemačka u Drugom svjetskom ratu, a pominje se cifra od tri do četiri triliona evra.
Jedan od inicijatora ove ideje, član visokog savjeta Liberalno-demokratske stranke Mihail Degtjarov, navodi da će “šef države i ministar vanjskih poslova odlučiti o tome treba li tražiti reparaciju ili ne”.

Zastupnici, u svakom slučaju, žele da dobiju realnu procjenu štete koju, po njihovom mišljenju, niko do sada nije dao.

Analitičari spekulišu da se radi o reakciji Moskve na njemačko ponašanje u ukrajinskom konfliktu i na sankcije.

Direktor Instituta za politička istraživanja Sergej Markov smatra da se radi o “odgovoru na izazove krajnje agresivne politike Njemačke”.

“Angela Merkel dovodi u pitanje politiku prijateljstva sa Rusijom, koju je Njemačka provodila tokom posljednjih desetljeća”, smatra Markov.

Antiruskom gestom Angele Merkel tumači se i njena izjava da će Njemačka “pružiti vojnu pomoć baltičkim zemljama u slučaju ruske agresije”.

“Retorika Merkeleova do te mjere je zaoštrena da je čak i sa govornice Bundestaga optužuju kako podržava neonaciste u Ukrajini”, ističe Markov.

Sovjetski savez je, na osnovu Krimskog sporazuma, dobio reparaciju od Njemačke u naturi, a ne u novcu, i ona je sakupljena ne samo na teritoriji sovjetske zone, nego i na teritorijima pod zapadnom okupacijom.

Na neplaćene dugove Njemačke podsjetila je i Grčka. Radi se o kreditu od 476 miliona rajh maraka.

O tome je bilo riječi u povjerljivom izvještaju Vlade Grčke, za koji su saznali mediji.

Grci su nezadovoljni njemačkom hegemonijom. Oni smatraju da je cilj cijele finansijske pomoći EU, u stvari, uvođenje Grčke u dužničko ropstvo i oduzimanje samostalnosti – prenosi “Ruski vijesnik”.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Rusija će tražiti od Nemačke odštetu od 4.000 milijardi evra …

U čast pobede: Volgograd ponovo Staljingrad – Jadovno 1941.

Na današnji dan: Završena Staljingradska bitka, Skupština …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top