fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ruganje nevinim žrtvama Norčevog zločina se nastavlja

Mirko Norac

Beogradsko Udruženje porodica nestalih i poginulih „Suza“ ocijenilo je danas da najava puštanja na slobodu hrvatskog generala Mirka Norca, pet godina prije isteka kazne za ratne zločine, pokazuje da država Hrvatska nema snage da se istinski suoči sa zločinima nad srpskim civilima.

„Počinioci tih zločina i dalje uživaju oreol heroja i počasnih članova u mnogim hrvatskim gradovima“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Norac nijednog trenutka nije pokajao za zločine i da nije došlo do prevaspitavanja, jer je zavrijeme suđenj a i izdržavanja kazne ostao ubijeđen da je ubistvo srpskih civila „ispravna stvar“.

Udruženje navodi da su porodice poginulih i nestalih iz Gospića, Divosela, Čitluka i Počitelja odluku o puštanju Norca dočekali kao još jednu veliku ljudsku nepravdu koju im je nanijela država Hrvatska.

„Norac se nijednog trenutka nije pokajao zbog toga što je lično ubio nepoznatu žensku osobu, što je odgovoran za likvidaciju najmanje 50 civila u Gospiću u jesen 1991. godine, kao i što je vodio zloglasnu akciju u Medačkom džepu u kojoj je ubijeno 88 ljudi, dobrim delom civila“, navodi se u saopštenju.

Udruženje porodica nestalih i poginulih „Suza“ je apelovalo na sve u Hrvatskoj koji ne podržavaju zločin nad nevinim civilima i vojnicima da dignu svoj glas, osude zločin i javnim nastupima iskažu svoj stav.

Bivši hrvatski general Mirko Norac, osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, trebalo bi da na uslovnu slobodu bude pušten 25. novembra, nakon odsluženja dvije trećine kazne.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: