Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RS ne priznaje borce Krajine

Datum objave: sreda, 23 novembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Srpska vojska Krajine
Srpska vojska Krajine

Borci nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine koji žive u Republici Srpskoj optužili su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS da ih je zaboravilo u nacrtu novog zakona o pravima boraca i ratnih vojnih invalida.

Ogorčeni borci iz Krajine zahtevaju od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS da u novom zakonu o pravima boraca isprave ovu nepravdu i izjednače status srpskih boraca iz nekadašnje RSK s onim koji imaju njihovi saborci iz Vojske RS.

Ukinuta boračka prava
– Nedopustivo je da se u nacrtu novog zakona o pravima boraca nigde ne pominje veliki broj sadašnjih državljana RS koji su bili pripadnici vojske bivše RSK. Zbog ove diskriminacije nekoliko hiljada srpskih boraca našlo se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Jedino ovim ljudima oduzeto je elementarno pravo da ostvare status koji su uspeli da regulišu pripadnici svih vojski koje su učestvovale u građanskim ratovima na području bivše Jugoslavije – kaže za Press RS Zoran Brkić, predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina bivše RSK u Republici Srpskoj.

Navodeći da su do 2002. godine ratnim veteranima iz nekadašnje Srpske Krajine vlasti RS priznavale određena prava koja su ih izjednačavala sa pripadnicima VRS, ali da su ta prava posle ukinuta, Brkić dodaje da je paradoksalna činjenica da je pripadnicima bivše Vojske RSK i dalje omogućeno pravo sticanja statusa RVI, njihovim porodicama status porodica poginulih boraca, dok, istovremeno, nijednom pripadniku bivše VRSK nije priznat status borca.

– Pripadnicima Vojske Srpske Krajine jedino je priznato učešće u JNA i Vojsci Jugoslavije od 17. avgusta 1990. do 19. maja 1992. godine, kao i ono što su neki borci iz Srpske Krajine ostvarili u vojnim poštama VRS. Za sve pripadnike VRSK koji žive u RS i imaju njeno državljanstvo danas je krajnji maksimum ostvarivanje statusa borca sedme kategorije! Ako to nije diskriminacija, onda zaista ne znam šta jeste – kaže Brkić.

Predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina bivše RSK takođe ističe da u nacrtu novog zakona o pravima boraca i RVI koji treba da stupi na snagu 1. januara 2012, ne postoji nijedan organ preko kog bi borci nekadašnje VRSK mogli da ostvare svoja prava.

– U ranijem zakonu barem nam je bilo omogućeno da ratni staž upisujemo u Fond PIO. U nacrtu novog zakona sad imamo situaciju da se i za PIO traži kategorizacija i njena pravosnažnost, ali je uverenja o učešću u ratu trenutno nemoguće izvaditi odlukom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS! Zaista je sramota da se ljudima koji su rame uz rame sa svojom braćom iz VRS učestvovali u proboju Koridora 1992. godine, u operacijama oko Bihaća 1994. i mnogim drugim vojnim akcijama u kojima se rešavala sudbina srpskog naroda i u kojima je nemali broj Krajišnika dao svoj život, danas oduzimaju sva prava – kaže Brkić.

Đokić: Ne mogu da budu jednaki
S druge strane, iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS tvrde da u Nacrtu zakona o pravima boraca i RVI, koji je na posebnoj sednici Narodne skupštine RS razmatran i usvojen 4. novembra, ne postoji diskriminacija boraca iz nekadašnje RSK i da je javnom raspravom moguće dodatno poboljšati predloženi zakon.

– Pozivam sve bivše borce iz RSK da aktivno učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona i iznesu svoje primedbe i sugestije. Iako smo spremni da uvažimo razne ideje i stavove, moram naglasiti da nije moguće izjednačiti status boraca koji su na prvoj liniji fronta učestvovali osam ili devet meseci, kakav je slučaj bio u RSK, s borcima iz RS koji su pune četiri godine imali taj položaj. U svakom slučaju, otvoreni smo za saradnju kako bi predstojeći zakon zadovoljio sve one koji su učestvovali u stvaranju i odbrani RS – kaže za Press RS Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Izvor: pressrs.ba
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top