Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RS: Hrvatska da promeni lokaciju za otpad!

Međunarodna konferencija o odlaganju radioaktivnog i nuklearnog smeća na Trgovskoj gori

Ulaz na Trgovsku goru/Foto D. Pozderović
Ulaz na Trgovsku goru/Foto D. Pozderović

Očekujemo da će Hrvatska preispitati odluku da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, jer nigde nema da vlasti jedne zemlje žele da zagade takav prirodni biser kakav je reka Una, poručila je juče u Sarajevu Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Istakla je da bi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori zagadilo reku Unu i ugrozilo oko 230.000 stanovnika RS i FBiH, koji vodu za piće crpe iz bazena te reke i koji žive isključivo od poljoprivrede.

Reka Una je proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a u neposrednoj blizini nalazi se i nacionalni park Una – rekla je Golićeva na međunarodnoj konferencije „Problem skladišta i odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“.

Ona je dodala da lokacija, koju su odabrali ni geološki ne odgovara za skladištenje te vrste otpada, jer je to tlo vodopropusno, ispresecano vodotocima koji se ulivaju u reku Unu, a pre svega je trusno.

– Nijedan parametar ne odgovara – upozorila je Golićeva, konstatujući da to ne smeta da u dokumentima bude napisano suprotno.

Zahtev građana Foto S. Mišljenović
Zahtev građana Foto S. Mišljenović

Ministarka je najavila da će Hrvatskoj biti upućen konačan apel da za skladištenje radioaktivnog otpada izaberu neku od lokacija, koje su ranije imali kao opcije – Velebit, Papuk ili neku od lokacija koje je Slovenija predlagala, a nalaze se na mestu nastanka nuklearnog otpada, što bi bilo logično.

– Znamo da do 2023. godine Hrvatska treba da svoju polovinu otpada negde odloži i skladišti. Bilo bi najsvrsishodnije, ekološki najbolje da oni taj otpad skladište na mestu nastanka, a to su Vrbine – zaključila je Golićeva.

Ona se nada da će, ukoliko svi u BiH budu složni u zahtevu za dislociranje ovog odlagališta, Hrvatska u svojim institucijama preispita ovu odluku i da će taj otpad odlagati tamo gde za to postoje ekološki, geološki i seizmički parametri.

– U nekoj perspektivi za 15 do 20 godina to će biti i evropsko odlagalište – dodala je Golićeva.

Srebrenka Golić/foto Kapitol.ba
Srebrenka Golić/foto Kapitol.ba

Kao predsedavajuća Radne grupe za praćenje stanja u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj, koju je imenovao Savet ministara, Golićeva je zahvalila predsedavajućem PBiH Miloradu Dodiku, i članovima Predsedništva Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću što su prepoznali taj problem.

NEMA ODGOVORA

Ministarka Srebrenka Golić je podsetila da se navedena Radna grupa već nekoliko godina bori sa vlastima Hrvatske u vezi sa problemom opasnog otpada.

– Vlasti Hrvatske nikada nas nisu zvanično obavestile o svojim potezima. Nikada se hrvatska strana nije udostojila da odgovori na naše primedbe, ignorisali su sve inicijative iz BiH, kada je reč o ovoj problematici – rekla je Golićeva.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: