fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Romanijske brigade imale slavan put i velike zasluge

 Prva pješadijska i Druga romanijska motorizovana brigada učestvovale su na svim ratištima, a kroz njihove redove prošlo je oko 23.000 boraca, od kojih je 1.100 ugradilo svoje živote u temelje Srpske, rečeno je prilikom obilježavanja 21. maja – Dana ovih jednica Vojske Republike Srpske.

Sokolac - Dan Romanijskih brigada - polaganje vijenaca Foto: SRNA
Sokolac – Dan Romanijskih brigada – polaganje vijenaca Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Miladin Gašević rekao je novinarima da je sa područja ove lokalne zajednice poginulo 286 srpskih boraca na ratištima širom Srpske i da ima više od 350 ratnih vojnih invalida.

On je naglasio da je zadatak Opštinske boračke organizacije da u narednom periodu dodatno pomogne kod zapošljavanja demobilisanih boraca i u rješavanju pitanja penzionisanja onih koji zbog ratnih dešavanja nisu stekli uslove za to.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da ova lokalna uprava od prvog ratnog dana vodi računa o boračkoj populaciji rješavanjem svih bitnih pitanja, počevši od stambenih do oživljavanja privrede i otvaranja radnih mjesta.

Bjelica je rekao da na području Sokoca ima još sedmoro-osmoro djece poginulih boraca koja traže posao i najvećim dijelom se to rješava posredstvom opštine.

On je naglaso da je opština Sokolac jedna od tri u Srpskoj koja po osnovu dodatnih prava boraca i redovnog rada opštinske Boračke organizacije godišnje izdvaja gotovo 300.000 KM.

Željko Šuka, komandir Atomsko-biološko-hemijske odbrane /ABHO/ voda u Drugoj romanijskoj brigadi u minulom ratu, po struci mašinski tehničar, koji se 11 godina nalazi na evidenciji nazaposlenih, rekao je da vjeruje da će se zajednica jednog dana više pobrinuti o njemu i njegovim saborcima koji zaslužuju više.

„Moja firma je zatvorena, kao i mnoge druge na ovim prostorima, ali, zahvaljujući stečenom iskustvu u oblasti održavanja mašina i elektroinstalacije, snalazim se kako znam i zarađujem za porodicu“, rekao je Šuka.

On je istakao da obilježavanjem Dana romanijskih brigada treba njegovati tradiciju minulog rata jer je dobro da se ovom prilikom sastane sa saborcima i evocira uspomene na ratne dane, sva lijepa i tužna dešavanja.

Ratni član komande Druge romanijske motorizovane brigade Delivoje Tošić rekao je da je ova jedinica formirana 21. maja 1992. od pripadnika nekadašnje teritorijalne odbrane i dijela vojske i oficira koji su tada izbjegli iz Zenice.

On je potsjetio da je prvi komandant ove brigade bio major Veljko Bosanac, a potom tadašnji potpukovnik Radislav Krstić.

„Ova brigada je u početku imala zonu odgovornosti na području Sokoca, Pala, Starog grada, Okruglice, Nišića i Han Pijeska i brojala je sedam pješadijskih bataljona, oklopno-mehganizovani i pozadinski bataljon i prištapske jedinice i brojala oko 7.000 boraca“, istakao je Tošić.

Tošić je naglasio da je ova jedinica imala slavan put, velike zasluge i da je doprinijela da prvi put na području Sokoca nije bilo civilnih žrtava rata, izuzev nekoliko lica u početku, do konsolidovanja njenih redova.

Prva romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska Ordenom Nemanjića.

Nakon služenja parastosa u crkvi Svetog proroka Ilije delegacije boraca i starješina Prve pješadijske i Druge motorizovane brigade, delegacije Boračke organizacije opštine Sokolac i organizacije Ilidžanski borac, te grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac, položile su vijence na centralni spomenik na Sokocu na kome su upisana imena 1.250 boraca poginulih u minulom ratu na Sarajevsko-romanijskoj regiji, te posjetili spomen-sobu u gradskom naselju.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: