fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Riješiti prava Srba pa u Evropu

Savo Štrbac
Savo Štrbac

BANjALUKA, 23. MAJA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je da srpski narod može očekivati da će njegova prava u Hrvatskoj biti još više zanemarena ako Evropa prihvati tu državu uprkos tome što nije riješila brojna imovinska, stečena i statusna prava Srba.

„Hrvatske vlasti poslale su izvještaj Briselu o tome da su ispunile obaveze iz Poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava i očekuju da će uskoro ići na potpisivanje pristupnog sporazuma s EU“, rekao je Štrbac za „Fokus“.

Ako EU smatra da je Hrvatska zrela za članstvo, Štrbac je upitao kako se onda od takve organizacije može očekivati da će Hrvatsku natjerati da, kad postane članica, rješava probleme obnove kuća, stanova, isplate penzije i procesuiranja zločina, kada to ne može ni u ovom periodu ispunjavanja uslova za članstvo.

Štrbac je istakao da većina Srba u izbjeglištvu misli da će Hrvatska, kada jednom bude primljena u EU, još više zanemariti prava Srba. On je naveo podatke UNHCRa po kojima je putem sudskih odluka Srbima oduzeto 23 000 stanova van Krajine, jer duže od pola godine nisu bili u tim stanovima i dodao da u Krajini ima još 6 500 stanova koji su privatizovani i prodati.

„Naši podaci govore da od 42 000 do 50 000 srpskih porodica traži svoje stanove. Oko 50 000 Srba traže zaostale penzije, a u prosjeku im duguju po 70 penzija“, dodao je Štrbac.

Govoreći o procesu ekshumacija, on je naveo da na području Hrvatske postoje takozvana registrovana grobna mjesta. To znači da su hrvatske komisije za sanaciju terena, posebno poslije akcija „Bljesak“ i „Oluja“, sakupljali posmrtne ostatke ubijenih Srba i sahranjivali ih na određene lokacije, koje su oblilježavali krstovima ili nekim drugim obilježjima.

Štrbac je podsjetio da je prije četiri dana završena ekshumacija 48 tijela, a u Hrvatskoj se ćuti i niko ništa ne govori o tome. On je pojasnio da je riječ o pripadnicima srpskog naroda koji su stradali tokom akcije „Bljesak“, a da ovakav „muk“ pokazuje kakav je odnos hrvatskih vlasti prema srpskim žrtvama.

Prema podacima „Veritasa“ postoji još oko 500 registrovnaih grobnih mjesta za koje se zna sve ove godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: