Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RIJEČ GENOCID – PROJEKAT BOŠNjAČKOG POLITIČKOG VRHA

Datum objave: petak, 3 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

BANjALUKA, 3. FEBRUARA /SRNA/ – Riječ genocid bio je projekat bošnjačkog političkog vrha na samom početku rata u bivšoj SFRJ, na čijoj su realizaciji Bošnjaci radili tokom svih ratnih godina kako bi se predstavili kao žrtve, ističu sagovornici “Fokusa”.

Na sjednici ratnog Predsjedništva BiH, održanoj 4. maja 1992. godine u Sarajevu, dan poslije krvavog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, predsjednik Građanskog vijeća BiH Abdulah Konjicija kategorično je zatražio da se svi zločini počinjeni nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid, navodi “Fokus”.

List podsjeća da je prije te sjednice u centru Sarajeva ubijen srpski svat, da su hrvatsko-muslimanske jedinice upale u selo Sijekovac i pobile srpske civile, te da je Kupres već bio u plamenu.

Direktor republičkog Centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da su Bošnjaci od početka rata radili na tome da priča o genocidu traje svih godina rata i da se održi, te da dobije svoju verifikaciju, podsjećajući da je 4. septembra 1995. godine usvojena Bonska deklaracija o genocidu u BiH.

“Bez obzira što nije bilo pravne kvalifikacije o genocidu, to je bila opšte prihvaćena priča, zahvaljujući jakim lobijima Bošnjaka u svijetu i programskom djelovanju”, objasnio je Velimirović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da su Bošnjaci na početku rata smatrali da je BiH samo njihova zemlja i da sve što se dešava predstavlja napad na Bošnjake. “Upravo zato je i Konjicija predlagao da svaki zločin nad Bošnjacima bude genocid. U tom programskom djelovanju značajno su im pomogle i međunarodne snage”, istakao je Dukić.

On je ocijenio da nije problem samo s Bošnjacima, nego i ljudima poput Čedomira Jovanovnića i Nataše Kandić, koji zagovoraju da je BiH trebalo dati da bude muslimanska država. “Oni ne odustaju od toga i zbog svega se ponovo potenciraju neki navodi o genocidnosti nad Bošnjacima”, dodao je Dukić.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top