Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RIJEŠITI PROBLEM SEKSUALNOG POROBLjAVANjA U RATU

Sjecanje_na_juznokoreanske_zene_silovane_od_strane_Japanaca-336d26feNjemački kancelar Angela Merkel pozvala je danas Japan da riješi spor sa Južnom Korejom povodom japanskog sistema seksualnog ropstva i zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata.

Završavajući dvodnevnu posjetu Japanu, Merkelova je rekla da Japan “treba da postigne pomirenje” sa Južnom Korejom u vezi sa pitanjem žena koje su seksualno iskorištavane tokom rata.

“Japan i Južna Koreja dijele vrijednosti. Bolje je da se ovo pitanje riješi na odgovarajući način”, rekla je Merkelova Kacuji Okadi, lideru glavne opozicione Demokratske stranke Japana, prenio je AFP.

Ona se i juče u javnom nastupu dotakla osjetljivog pitanja japanskog ratnog nasljeđa i poručila Tokiju da je nužno da se suoči sa prošlošću, kao što je to Njemačka uradila poslije Drugog svjetskog rata.

Istoričari procjenjuju da je oko 200.000 žena, uglavnom iz Koreje, ali i Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana, bilo primorano da služe japanske vojnike u javnim kućama.

Većina stručnjaka slaže se da ove žene nisu to radile dobrovoljno i da su Carska armija Japana i ratna vlada učestvovali u njihovom porobljavanju prećutno ili direktno.

Desničari u Japanu tvrde da su te žene bile prostitutke i da su za svoje usluge dobijale nadoknadu na komercijalnoj osnovi.

Izjave Merkelove tokom posjete Tokiju privukle su posebnu pažnju, pošto se Japan priprema za obilježavanje 70 godina od poraza u Drugom svjetskom ratu.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida insistirao je da “nije prikladno jednostavno porediti” položaje Japana i Njemačke poslije Drugog svjetskog rata.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ŠOK U NEMAČKOJ: 190.000 nemačkih žena silovali saveznički vojnici, a ne Rusi

ZAKONOM RIJEŠITI POLOŽAJ ŽENA ŽRTAVA RATA …

Ustaško ljeto 1941. – Jadovno 1941.

Izvodi iz iskaza svjedokinje Feuereisen Nade datog 8. septembra …

BAJRAMOVIĆU DIPLOMATSKI PASOŠ ZA SILOVANjA …

SVJEDOKINjA OPISALA SILOVANjE U … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: