Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ribnik- Ogroman doprinos 17. Lake pješadijske brigade (FOTO/VIDEO)

U pograničnoj opštini Srpske, Ribniku, obilježene su 24 godine od formiranja 17. lake pješadijske brigade, koja je dala značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.U ovoj opštini obilježen je i Dan drugih ratnih jedinica sa područja Ribnika i Ključa.

Spomenik u Ribniku Foto: RTRS
Spomenik u Ribniku Foto: RTRS

U znak sjećanja na njih, služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na spomen obilježja.

Kroz redove 17. lake pješadijske brigade, tokom proteklog rata, prošlo je oko četiri i po hiljade boraca iz Ribnika i Ključa. Ova brigada bila je interventna, uvijek prisutna na ratištima na kojima je bilo najteže.

Petar Arambašić, komandir druge čete prvog bataljona 17. brigade, kaže da je ova brigada prošla sva ratišta u Srpskoj.

– Najteže je bilo ratište na Jajcu i Bihaću. Brigada je dobila Orden Nemanjića. Važno je da se sjećamo stradalih i smatram da ova okupljanja treba omasoviti – istakao je Arambašić.

Danas je obilježen i Dan ostalih ratnih brigada sa ovog područja. Mala opština pretrpjela je velike gubitke. U temelje Republike Srpske iz redova ove brigade, život je ugradilo 288 boraca.

Zamjenik načelnika opštine Ribnik Milisav Macanović rekao je da svake godine od povratka na ognjišta poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata, obilježavaju 4. jun – Dan brigade, a da će tako činiti i u budućnosti.

Ribnik- godišnjica brigade (FOTO:SRNA)
Ribnik- godišnjica brigade (FOTO:SRNA)

– Prestankom rata, ne prestaje borba za Republiku Srpsku, koja je osnova za opstanak srpskog naroda i mi se i danas za nju borimo, samo na drugi način – rekao je Macanović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je ta brigada dala ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske i da se materijalno moraju pomoći porodice koje su ostale bez svojih najmilijih, kao i invalidi rata.

– Sedamnaesta laka pješadijska brigada, kao i svi borci sa ove teritorije su bili skoro na svim ratištima u Republici Srpskoj i dali su najveći doprinos u odbrani zapadno-krajiških opština. Ovaj zapadno-krajiški prostor je mnogo stradao. Dali su ogroman doprinos za odbranu ognjišta i porodica i iz tih razloga mi moramo obilježavati ove godišnjice” – rekao je Savanović.

Na ovom području rat je iza sebe ostavio 816 ratnih vojnih invalida, dok se 16 boraca još vodi kao nestalo.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: