fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Režim u Sarajevu se boji istine o Markalama

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/janko-velimirovic.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da odustajanje Berka Zečevića od namjere da u BiH obavi eksperiment kojim bi dokazao da je Vojska Republike Srpske, navodno, kriva za masakr na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine, pokazuje da se predstavnici režima u Sarajevu boje istine o Markalama.

„Simptomatično je da u Sarajevu sprečavaju Zečevića da obavi ovaj eksperiment, što svakako daje za pravo timovima odbrane bivšeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu da istraju na izvođenju rekonstrukcije ovog i mnogih drugih spornih događaja.“ – rekao je Velimirović Srni.

On je podsjetio da je vještak-balističar Zečević sličan eksperiment uradio i u predmetu „Tuzlanska kapija“, protiv generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića pred Sudom BiH, zbog čega je neophodno tražiti reviziju izrečene presude u ovom slučaju.

„Vrlo je upitan kredibilitet svjedočenja Zečevića koji je pozvan kao svjedok Haškog tužilaštva u procesu protiv generala Mladića, nakon što mu je onemogućeno da izvede eksperiment za Markale“ – istakao je Velimirović.

On kaže da se treba s pravom zapitati – šta to novo može dokazati takav Zečević, ako je i sam nesiguran u svoje dosadašnje vještačenje.

Šef Katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i sudski vještak balističar Berko Zečević odustao je od namjere da u BiH obavi eksperiment kojim bi, kako je rekao, „praktično dokazao da je Vojska Republike Srpske kriva za masakr na sarajevskoj tržnici Markale u februaru 1994. godine“, a što je tražio i Haški tribunal.

Izvor: SRBEL.NET

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: