Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Revizija neće proći: Memorandum protiv negiranja Holokausta

Datum objave: utorak, 5 februara, 2019
Objavljeno u Jasenovac, Srbija
Veličina slova: A- A+

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta potpisan Memorandum o saradnji u borbi protiv revizije istorije i negiranja genocida i Holokausta

Predstavnici Udruženja logoraša i potomaka “Jasenovac”, Saveza jevrejskih opština i SUBNOR-a Srbije, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta potpisali su juče Memorandum o saradnji u borbi protiv revizije istorije i negiranja genocida i Holokausta.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da aktivnosti poput izložbe “Jasenovac – Pravo na nezaborav” u sedištu UN u Njujorku, nisu uperene protiv Hrvatske ili bilo koje druge države već protiv revizije istorije.

– Bila je to prva i najveća izložba u istoriji UN posvećena stradanjima Srba, Jevreja, Roma i antifašista u ovom zloglasnom logoru i jedna od najvećih izložbi organizovanih na temu Holokausta. Ako ne dignemo glas protiv revizije istorije, ona se može ponoviti – kazao je Dačić i naglasio da se ne sme dozvoliti da pomagači Holokausta u Srbiji budu rehabilitovani.

On je najavio i da će srpska diplomatija nastaviti da radi na širenju istine o jasenovačkom logoru smrti u svetu.

Izraelski istoričar, autor studije “Jasenovac – Aušvic Balkana” i direktor izložbe “Jasenovac – Pravo na nezaborav” Gideon Grajf kazao je da je objavljivanje i potpisivanje memoranduma značajan korak u negovanju sećanja na žrtve. On je naglasio da će svi pokušaji iz Hrvatske da se izmisle činjenice o Jasenovcu i prevari svet – biti neuspešni.

– Nadam se da će moja knjiga “Jasenovac – Aušvic Balkana” biti ne samo koristan alat već i moćno oružje u borbi protiv revizionističkih pokušaja iz Hrvatske – naveo je Grajf.

Izvor: TANJUG

Vezane vijesti:

Svet obeležava Dan sećanja na Holokaust

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top