Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Revizija neće proći: Memorandum protiv negiranja Holokausta

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta potpisan Memorandum o saradnji u borbi protiv revizije istorije i negiranja genocida i Holokausta

Predstavnici Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“, Saveza jevrejskih opština i SUBNOR-a Srbije, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta potpisali su juče Memorandum o saradnji u borbi protiv revizije istorije i negiranja genocida i Holokausta.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da aktivnosti poput izložbe „Jasenovac – Pravo na nezaborav“ u sedištu UN u Njujorku, nisu uperene protiv Hrvatske ili bilo koje druge države već protiv revizije istorije.

– Bila je to prva i najveća izložba u istoriji UN posvećena stradanjima Srba, Jevreja, Roma i antifašista u ovom zloglasnom logoru i jedna od najvećih izložbi organizovanih na temu Holokausta. Ako ne dignemo glas protiv revizije istorije, ona se može ponoviti – kazao je Dačić i naglasio da se ne sme dozvoliti da pomagači Holokausta u Srbiji budu rehabilitovani.

On je najavio i da će srpska diplomatija nastaviti da radi na širenju istine o jasenovačkom logoru smrti u svetu.

Izraelski istoričar, autor studije „Jasenovac – Aušvic Balkana“ i direktor izložbe „Jasenovac – Pravo na nezaborav“ Gideon Grajf kazao je da je objavljivanje i potpisivanje memoranduma značajan korak u negovanju sećanja na žrtve. On je naglasio da će svi pokušaji iz Hrvatske da se izmisle činjenice o Jasenovcu i prevari svet – biti neuspešni.

– Nadam se da će moja knjiga „Jasenovac – Aušvic Balkana“ biti ne samo koristan alat već i moćno oružje u borbi protiv revizionističkih pokušaja iz Hrvatske – naveo je Grajf.

Izvor: TANJUG

Vezane vijesti:

Svet obeležava Dan sećanja na Holokaust

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: