fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

REHABILITOVAN KRALj PETAR DRUGI

Kralj Petar II Karađorđević

Kralj Petar II Karađorđević

Viši sud u Beogradu pravosnažno je rehabilitovao kralja Petra Drugog Karađorđevića, posljednjeg monarha Kraljevine Jugoslavije, koji je njome vladao od 1934. do 1945. godine.Rješenje o rehabilitaciji doneseno je 10. jula, ali je morao biti ispoštovan zakonski rok za eventualne žalbe od mjesec dana, kojih nije bilo pa je nekadašnji vladar pravosnažno rehabilitovan.

Zvanično rješenje o tome u najskorije vrijeme treba da dobije i advokat Đorđe Đurišić, pravni zastupnik prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, sina rehabilitovanog Petra Drugog, pišu „Večernje novosti“.

Jedan primjerak rješenja o rehabilitaciji biće dostavljen i Agenciji za restituciju, čime će moći da se nastavi postupak odlučivanja o zahtjevu za povrat imovine nasljednicima Karađorđevića.

Knjeginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, rekla je da je i bilo vrijeme da svi Karađorđevići budu rehabilitovani i da je pobjeda pravde najvažnija u jednoj zemlji koja pretenduje da bude „mudra demokratija“.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je 2. februara upravo Agencija za restituciju, a s obzirom na to da su zakonom iz 2001. Karađorđevići rehabilitovani, sud je trebalo da donese samo rješenje o tome, a ne i da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju.

Godine 2001. ukinut je Ukaz Predsjedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, koji je potpisao Ivan Ribar, a kojim su porodici Karađorđević oduzeti državljanstvo i imovina.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:
Treba li heroju rehabilitacija? – Jadovno 1941.

Rehabilitacija – pomirenje ili otvaranje starih rana …

Rehabilitovan Draža Mihailović – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: