fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Reakcije na pokušaj izmene zakona u BiH: Cementiraju laži o genocidu

Stručna javnost u Srbiji i Republici Srpskoj jedinstvena je u oceni da predlog izmena Izbornog i Krivičnog zakona u BiH prema kojima bi se ubuduće kažnjavalo negiranje genocida, ali i zabranjivala mogućnost kandidovanja osuđenih za ratne zločine, zasigurno neće proći glasanje, ali da i pored toga zabrinjava što Bošnjaci ne odustaju od namere da ozakone tezu da je nad njima počinjen genocid tokom rata u Bosni.

Novi trik muslimana: Milivoje Ivanišević Foto: A. Čukić
Novi trik muslimana: Milivoje Ivanišević Foto: A. Čukić

Milivoje Ivanišević, dugogodišnji istraživač i jedan od eksperata po pitanju poslednjeg rata u Bosni, direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, ocenjuje da muslimani u BiH pokušavaju na mala vrata da prošvercuju genocid.

Srbima „zatvaraju usta“

– Nametanjem ovih zakona je otvoreno pokazano da je politika u Bosni uzela primat nad pravom i nad zakonima. To je otvoreni pokušaj da se na mala vrata Srbima nametne verbalni delikt kojim bi im bilo zabranjeno da javno kažu da se u Srebrenici nije desio genocid. Uveren sam da će srpski predstavnici i u Srpskoj, ali i na nivou BiH uspeti da se zakoni ne izglasaju – naglašava Karišik.

– Prethodno su to bezuspešno pokušavali tužbom protiv Srbije, zatim pokušajem da se ona obnovi, pa neuspelom Rezolucijom Velike Britanije u UN, a sada kroz donošenje zakona na nivou BiH. Taj zakon bi im kasnije služio da se na njega pozovu kako bi nastavili pokušaje da se ukine Republika Srpska. U pitanju je još jedna od muslimanskih malverzacija, a nema govora o tome da bi taj predlog zakona mogao da bude usvojen. Očekujem da će protiv takvih izmena glasati i neki muslimani – ističe Ivanišević.

Oštro protiv ovih zakona su i nekadašnji učesnici Otadžbinskog rata u Bosni, vojni i policijski generali iz Republike Srpske.

General Savo Sokanović, član Glavnog štaba VRS, ističe da je reč o veoma opasnoj nameri.

– Suština je da neko želi da zacementira priču o navodnom genocidu nad Bošnjacima i da se o toj temi više ne može ne samo razgovarati, već ni naučno diskutovati, istraživati i dokazivati suprotno. S druge strane, kada je reč o kandidovanju ljudi koji su osuđeni za ratne zločine čak i laik zna da ukoliko je neko izdržao kaznu za koju je osuđen, onda je posle toga on ravnopravan sa svim drugim građanima – kaže general Sokanović.

On smatra da je namera da se izmenama oba zakona Bosna i dalje drži pod tenzijama.

– S druge strane, cilj je da se predstavnicima srpskog naroda onemogući bilo kakvo slobodno razmišljanje, čime se automatski i slabi pozicija srpskog entiteta. Takođe, ovo je pokušaj da se ozakoni, zacementira lažna teza da je za rat i njegove posledice bila kriva samo jedna – srpska strana. Bošnjaci su u toj priči bezgrešni, oni su jedine žrtve i jedini dobri momci – ističe general Sokanović.

General Milenko Karišik, nekadašnji zamenik ministra policije i komandant Specijalnih jedinica MUP-a Republike Srpske, misli isto, ali i upozorava da još jednom „na mala vrata“ pokušavaju Srbe da izjednače sa nacistima.

Odluka na Savetu ministara

Predlog izmena Izbornog i Krivičnog zakona BiH će najpre otići na sto Veća ministara BiH od koga će se tražiti mišljenje. Tek zatim bi se ove izmene našle i pred poslanicima Parlamenta BiH.
Zakon prema kome se sankcionišu osobe koje negiraju genocid je već usvojen na nivu Federacije BiH. Pravnici iz Srpske kažu da eventualnim usvajanjem takvog zakona na nivou BiH, advokati u sudnici, braneći svog klijenta, ne bi smeli da kažu da se u Srebrenici nije dogodio genociod.

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Ivanišević: Niko ne pita šta se dogodilo sa srebreničkim …

Ivanišević: Prikriva se da nije bilo civilnih bošnjačkih …

„Najstarija ratna žrtva je Srpkinja koja je imala 106 godina …

Stradala 721. 000 Srba, što je 80 odsto ukupnih gubitaka …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: