fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Različite preporuke za koga glasati

Izbori

Srbi izbjegli iz Hrvatske će na predstojećim parlamentarnim izborima u ovoj zemlji moći da glasaju tokom vikenda i u Srbiji ako su registrovani do 19. novembra, a predstavnici udruženja izbjeglih iskazali su u izjavi za Srnu suprotstavljena mišljenja o tome kako postupiti na biralištima.

Za razliku od prakse u nekim drugim državama, na izborima u Hrvatskoj, manjinama nije omogućeno takozvano dvostruko pravo glasa, pa oni koji se opredijele da glasaju za svoje nacionalne predstavnike ne mogu da učestvuju i u opštim izborima.

To znači da će Srbi imati izbor ili da zaokruže kandidate na srpskoj manjinskoj listi na kojoj je 13 kandidata, a koja srpskoj manjini garantuje tri mjesta u hrvatskom parlamenu ili da uzmu „građanski“ listić na kojem su sve stranke.

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, koja djeluju u Srbiji, Milojko Budimir ocijenio je u izjavi za Srnu da ovi izbori pružaju šansu da Srbi izađu iz manjinskog geta i postanu „politički narod“.

On je objasnio da u Lici i Dalmacija – koja je Deveta izborna jedinica, postoji srpski birački kapacitet za izbor još jednog, a možda i dva srpska zastupnika u Sabor i naveo da Asocijacija stoga organizuje prevoz autobusima u Hrvatsku na izbore.

„Uvjeren sam da bi Srbi u Lici i Dalmaciji masovnije glasali za kandidate na listi Devete izborne jedinice na kojoj je Samostalna demokratska srpska stranka /SDSS/ jedina srpska stranka, jer bi tu glasali kao građani – uzeli bi građansku listu da zaokruže kandidata, a ne kao pripadnici srpske nacionalnosti, gdje bi na biralištu morali da uzmu listu srpske manjine i otvoreno se deklarišu kao Srbi“, rekao je Budimir.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta izrazio je podršku opozicionoj srpskoj koaliciji „Srpska sloga“, koja je potpisala sporazum sa Koalicijom udruženja izbjeglica, istakavši da je to sporazum označio upostavljanje zajedničkog pristupa rješavanju problema izbjeglica.

Koalicija „Srpska sloga“ nema kandidata u 9. izbornoj jedinici /Lika i Dalmacija/, a SDSS je jedina srpska stranka koja ima kandidate u toj izbornoj jedinici. „Srpska sloga“ zamjera dosadašnjim predstavnicima Srba u hrvatskom parlamentu SDSS-u da nisu kvalitetno i transparentno zastupali interse Srba u Hrvatskoj.

Glasanje na području Srbije biće održano 3. i 4. decembra od 7.00 do 19.00 časova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, Kneza Miloša 62, u Konzulatu Hrvatske u Beogradu, Sime Lozanića 11 i Konzulatu Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6.

Za one koji žele da glasaju u Hrvatskoj, omogućen je organizovani prevoz autobusima iz Beograda i Novog Sada.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: