Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RAZGOVOR O KANONIZACIJI STEPINCA

Datum objave: sreda, 27 maja, 2015
Veličina slova: A- A+

Kardinal Kurt Koh

Kardinal Kurt Koh

Predsjednik Papskog vijeća za unapređenje jedinstva hrišćana Kurt Koh rekao je da bi njegova sutrašnja posjeta Beogradu trebalo da produbi prijateljstvo Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a da će jedna od glavnih tema biti kanonizacija hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

“To je povjerljiv razgovor između SPC i naše crkve. Jasno je da postoje poteškoće na istorijskom planu i da moramo razgovarati o tim različitim stvarima. Trebalo bi da produbimo ovaj dijalog i tek onda možemo zajedno, obje crkve, da kažemo više o tome”, rekao je za “Politiku” Koh, švajcarski kardinal, kome je predstojeća posjeta Srbiji druga od početka godine.

Na pitanje kada bi moglo doći do papine posjete Srbiji i njegovog susreta sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejem, Koh je rekao da je potreban konsenzus različitih strana.

“Šta patrijarh Irinej odluči o tome, morate pitati njega”, kaže Koh.

Koh bi tokom posjete Beogradu trebalo da razgovara sa patrijarhom Irinejem, predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Vatikan je ranije najavio da će kardinala Stepinca proglasiti za sveca.
Ovaj hrvatski kardinal odmah je po ulasku Nijemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

U njegovom sjedištu u Kaptolu poslije rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Stepinac – dio zločinačkog sistema – Jadovno 1941.

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca …

Jasenovački sindrom: ćutanje o kanonizaciji Stepinca …

PAPA FRANjO PREDLOŽIO SPC RAZGOVOR O STEPINCU …

Srpsko ćutanje o Stepincu – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top