Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Razbijaju ćirilicu uz šampanjac

Datum objave: petak, 8 januara, 2016
Veličina slova: A- A+

Višednevna prepucavanja bivših i aktuelnih predstavnika vlasti Hrvatske nisu zaobišla ni tradicionalni božićni prijem Srpskog nacionalnog veća održan u Domu hrvatskih novinara u Zagrebu. Na svečanosti su hrvatski politički prvaci koplja ukrstili na pitanju razbijanja ćiriličnih tabli u Vukovaru.

Tihomir Orešković

Na problem mandatara za hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i ostale goste prijema podsetila je umetnička instalacija Siniše Labrovića sastavljena iz 11 razbijenih dvojezičnih tabli.

Orešković je ponovio da je za ćirilicu u Vukovaru još rano, izazvavši niz oprečnih reakcija u Hrvatskoj i Srbiji. Odlazeći premijer Zoran Milanović, uz napomenu da su slovenski narodi jednaki, podsetio je da je glagoljica hrvatsko pismo koje je samo među Hrvatima ostalo da živi kroz duhovne i materijalne spomenike.

– Zato, udarajući po ćirilici udara se i po hrvatskoj istoriji – kazao je on.

Domaćin, predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac je akcentirao jezik netolerancije nekih političkih i drugih grupacija i ukazao i da Hrvatskoj još uvek preti opasnost od antićiriličnog referenduma.

Sporna dvojezičnost samo u Vukovaru

Nastup hrvatskog mandatara Oreškovića iznenadio je profesora Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejana Jovića.
– Ako je vreme za dvopismenost u BiH ili dvojezičnost na Kosovu, zašto nije vreme za isto u Vukovaru? Jesu li možda te rane, o kojima Orešković govori, nešto manje sveže ili manje bolne u BiH i na Kosovu- ocenio je Jović.

Lider HDZ-a i budući zamenik premijera Tomislav Karamarko smatra da je Vukovar otvorena rana, jer „tamo zajedno hodaju i žrtve i zločinci“. Ipak, veruje da će ćirilično pitanje „jednog dana“ biti rešeno u Hrvatskoj.

Karamarko je protiv njenog nasilnog nametanja, jer se tvrdi tako krši ustavni Zakon o manjinama, a za dobre odnose sa Srbijom. Međutim, kaže prvo treba rešiti pitanje „Oluje“ i srpskog nezadovoljstva što se ona slavi u Hrvatskoj.

Ovo Karamarkovo obraćanje predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta vidi kao antisrpsko, dok Oreškovićevu izjavu čita kao poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Obojica, ističe on, imaju zadatak da završe posao svog idola Franje Tuđmana i ustaške emigracije i počiste malo preostalih Srba u Hrvatskoj.

Linta je apelovao na šeficu diplomatije EU Federiku Mogerini da ih upozori na to antievropsko ponašanje.

Ključni igrač formiranja nove hrvatske vlasti, lider nezavisne liste Most Božo Petrov, nije hteo da se bavi pitanjem ćirilice u Vukovaru.

– Sa komšijama treba da imamo kvalitetne odnose – kratak je bio Petrov.

(Vesti)

 

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Mogerinijeva da upozori Oreškovića i Karamarka

Ćirilica u Vukovaru na čekanju?

Orešković: Još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top