Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ratni huškač Mesić ambasador mira i dijaloga

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

Željka Dobrić

SARAJEVO, BANjALUKA – Internacionalna liga humanista (ILH) dodijelila je juče u Sarajevu bivšem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću zlatnu povelju „Počasni ambasador kulture, mira i dijaloga“.

Mesić je proglašen i počasnim predsjednikom ILH-a, te idejnim pristalicom tvorca ove organizacije, akademika Ivana Supeka.

– Zlatnu povelju i titulu počasnog predsjednika, Mesić je zaslužio svesrdnim promovisanjem i njegovanjem mira, saradnje i kulture dijaloga. Nebrojeno puta pokazao je i dokazao da je iskreni prijatelj BiH, te da je njegov najbolji prijatelj, u stvari, njegova savjest – izjavio je generalni sekretar ILH-a Zdravko Šurlan.

Nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević izjavio je da je „Mesić najmarkantnija pacifistička figura politike i diplomatije danas“.

Predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski rekao je da se Mesićevo djelovanje sa početka devedesetih godina, kao i pred kraj njegovog mandata ne mogu svrstati u mirovnu kategoriju.

– Radilo se o nekim izjavama i učešću u političkim događajima, koji se ne mogu smatrati mirotvornim – rekao je Puhovski i dodao da je, što se tiče Mesićevog političkog djelovanja u pogledu BiH „mnogo uradio za bošnjački narod“.

– Mesić se bio veoma angažovao na poziciji većinskog bošnjačkog naroda i u tom pogledu je bio važan za BiH, ali dva manjinska naroda, Srbi i Hrvati, to nisu tako pozitivno prihvatili – rekao je Puhovski.

On je dodao da je Mesićeva izjava da bi vojno prekinuo koridor u Brčkom, jedna od onih koje mu ne služe na čast.

– Jedno vrijeme sam se nadao da on to nije mislio ozbiljno, ali predsjednik ne može biti neozbiljan i zato smatram da to u najmanju ruku nije bila primjerena izjava – rekao je Puhovski.

Stjepan Mesić je 2010. godine u neformalnom razgovoru sa novinarima na prijemu povodom Božića i Nove godine izjavio da bi odmah vojno prekinuo koridor kod Brčkog, ako bi tadašnji premijer RS Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju Republike Srpske.

Prije tri godine Mesić je njemačkom listu „Špigl“ izjavio da Balkanu prijeti novi rat, a da je RS bure baruta koje svakog trenutka može da odleti u vazduh. Nazivajući premijera RS Milorada Dodika „novim Miloševićem“, Mesić je kazao da je „RS zasnovana na etničkom čišćenju i genocidu“.

Još 2005. godine Stjepan Mesić je u SAD lobirao za ukidanje entiteta i reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, pisala je „Slobodna Dalmacija“. Prema njihovim izvorima, Mesić je u SAD lobirao za ukidanje RS.

Mesić je dovođen u vezu i sa ubistvom Ivane Hodak, kćerke poznatog advokata Zvonimira Hodaka.

Udruženje građana za promovisanje demokratskih vrijednosti iz Vukovara podnijelo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv Mesića zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na Ovčari.

„Srbija agresor“

– U BiH imamo dosta snaga koje misle da će biti moguće razbiti BiH, ali, pošto to nije uspio Milošević, ni genocidom ni ratnim zločinom, ni topovima ni tenkovima, ne mogu ni ovi iluzionisti koji misle da će se svijet umoriti pa da će razbiti BiH – rekao je juče Stjepan Mesić u intervjuu radiju Slobodna Evropa.

Mesić je istakao i da je Srbija bila agresor, da se bavi „imperijalnom politikom“ i da još misli da se može stvoriti velika Srbija. Mesić je rekao i da je „Jovan Divjak branio BiH“ što treba da shvati i Srbija.

Izvor: GLAS SRPSKE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: