Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ratne zločine procesuirati pred okružnim tužilaštvima

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

goran krcmar.jpg

Šef Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar izjavio je da se mora ući u izmjenu zakonske regulative i krivičnog postupka da bi ratni zločini bili procesuirani pred okružnim tužilaštvima, jer to Tužilaštvo BiH neće uraditi.

“Dvadeset godina je prošlo od nekih zločina i umiru i izvršioci zločina i svjedoci. Odugovlačenje i jeste cilj Tužilaštva da bi se slučajevi sutra zatvarali”, rekao je Krčmar Srni.

Krčmar je rekao da će sve predmete u slučaju “Dobrovoljačka”, koje srpska strana bude imala, ustupiti srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

“Kada se riječ o slučajevima `Tuzlanska kolona` i `Dobrovoljačka ulica` tu je riječ o pripadnicima JNA, gdje Srbija i te kako ima nadležnosti nad tim predmetima”, kaže Krčmar.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora se suočiti sa istinom da je Tužilaštvo BiH institucija koju je projektovala međunarodna zajednica s ciljem da abolira sve zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH.

Krčmar je istakao da tu nije riječ samo o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, već u cijelom Sarajevu od 1992. do 1995. godine, zatim Sijekovcu, Tuzlanskoj koloni, na Ozrenu, kao i u slučaju “Dudaković i drugi”.

On je ponovio da Srpska neće odustati od traženja odgovornosti za one koji su počinili zločine nad srpskim narodom za kojima postoje neoborivi dokazi.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka” protiv 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi koju su postavile paravojne formacije “zelene beretke” i “patriotske lige”, kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top