Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ratne zločine procesuirati pred okružnim tužilaštvima

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

goran krcmar.jpg

Šef Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar izjavio je da se mora ući u izmjenu zakonske regulative i krivičnog postupka da bi ratni zločini bili procesuirani pred okružnim tužilaštvima, jer to Tužilaštvo BiH neće uraditi.

“Dvadeset godina je prošlo od nekih zločina i umiru i izvršioci zločina i svjedoci. Odugovlačenje i jeste cilj Tužilaštva da bi se slučajevi sutra zatvarali”, rekao je Krčmar Srni.

Krčmar je rekao da će sve predmete u slučaju “Dobrovoljačka”, koje srpska strana bude imala, ustupiti srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

“Kada se riječ o slučajevima `Tuzlanska kolona` i `Dobrovoljačka ulica` tu je riječ o pripadnicima JNA, gdje Srbija i te kako ima nadležnosti nad tim predmetima”, kaže Krčmar.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora se suočiti sa istinom da je Tužilaštvo BiH institucija koju je projektovala međunarodna zajednica s ciljem da abolira sve zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH.

Krčmar je istakao da tu nije riječ samo o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, već u cijelom Sarajevu od 1992. do 1995. godine, zatim Sijekovcu, Tuzlanskoj koloni, na Ozrenu, kao i u slučaju “Dudaković i drugi”.

On je ponovio da Srpska neće odustati od traženja odgovornosti za one koji su počinili zločine nad srpskim narodom za kojima postoje neoborivi dokazi.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavljanju istrage u slučaju “Dobrovoljačka” protiv 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi koju su postavile paravojne formacije “zelene beretke” i “patriotske lige”, kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top