fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ratko Dmitrović: Bezvredne glave

Oni koji su danas šokirani odsecanjem hrišćanskih glava pred kamerama, zanemaruju da se to već događalo ali, pošto su tada u pitanju bile srpske glave, to je skrivano od svetske javnosti

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Svet je šokiran. Zar je moguć takav stepen divljaštva, u vremenu kad je čovek na korak do teleportacije, turističkih putovanja po svemiru, kad proizvodi vozove koji se kreću brzinom od 500 kilometara na sat. Pripadnici organizacije koja sebe zove Islamska država odsecaju hrišćanima glave, teatralno, pred kamerama. To svet nije video, toga do sada nije bilo, odjekuje s najuticajnijih TV-kanala i mreža.

Bogami jeste, bilo je. Samo onda kad je bilo, to nikome ne beše važno. Još gore; skrivano je od evropske i svetske javnosti. Razlog je poznat – odsečene glave bile su srpske.

Rade Rogić je bio varilac, srpska sirotinja, navikao da radi i trpi. Građanski rat u Bosni zgrabio ga je čeličnim šakama i bacio u krvavi vrtlog. Muslimanska vojska, Bužimska brigada, hapsi ga 1995. godine kod Sanskog Mosta. Jedan od „svetih ratnika“ mudžahedin, Arapin, najpre maltretira Rogića, a onda mu odseca glavu, u tri poteza, uzvikujući „Alahu ekber“. Kamera sve snima, kao u slučajevima odsecanja glave zarobljenicima Islamske države.

Kadrovi Rogićeve smrti, tih devedesetih nikoga sem Srba godinama nisu interesovali. Isto je i danas. Ko god je od srpskih novinara pisao o ovom slučaju, u Beogradu su mu „srpske demokrate“ i „nezavisni novinari“ prilepili etiketu ratnog huškača. To su teme koje uznemiruju mase, podstiču na rat – govorili su i pisali.

Zar ovo što radi Islamska država nije isto? Nije, ono u Bosni bilo je gore, brutalnije. Uzgred, hoće li se neka od srpskih televizija (drugi sigurno neće, kao ni devedesetih) danas, kad je odsecanje glava planetarni kadar, usuditi da objavi snimak likvidacije čoveka po imenu Rade Rogić?

Iz Bosne su trening odsecanja glava pred kamerama premestili na Kosovo i Metohiju. Opet srpske glave. Godina 1999, ono vreme kad je isti ovaj evroatlantski svet koji se danas snebiva pred kadrovima Islamske države, onda podržavao Albance „u pravednoj borbi protiv Srba“. Monstrum se zove Sadik Ćuflaj, selo Prilep, opština Dečani, eno vam fotografije na internetu, jeziva je; Sadik stoji okružen sinovima, smeje se i drži u ruci glavu B. C. rođenog u Nišu 1972. godine.

Sadikov sin Valon, na slici desno od njega, nasmejan kao i otac, danas je pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa. Ni te kadrove niko nikada na Zapadu nije hteo da objavi. Bezvredne srpske glave.

Ne znam kako će ovo s Islamskom državom da se okonča. Vašington je podigao avione, krstareće rakete, Šestu flotu, svim sredstvima u Siriji i Iraku tuče položaje Islamske države. Pomaže mu ista ona koalicija s kojom je 1999. godine razarao Srbiju. Tada su branili interese ovih koji danas odsecaju glave.

Piše: RATKO DMITROVIĆ

Izvor: Večernje Novosti

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: