fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RASTE NATALITET KOD SRBA

Na teritoriji Kosova i Metohije, uključujući sjever, živi oko 150.000 Srba. Mladih bračnih parova, prema nekim podacima, ima oko 15.000 ili 25 odsto više u odnosu na 2000. godinu.

Natalitet
 srpske zajednice na Kosmetu u porastu

Natalitet srpske zajednice na Kosmetu u porastu
Priredio: Neđeljko ZEJAKPrema zvaničnim informacijama Kliničko-bolničkog centra Priština (KBC), sa izmještenim sjedištem u Gračanici, natalitet srpske zajednice na Kosmetu značajno raste.

S druge strane, natalitet albanske populacije nešto je manji, pošto se dnevno u porodilištu u kosovskom KBC u Prištini prosečno rodi dvadesetak beba, što u odnosu na predratni dnevni prosjek od 45 do 52 beba predstavlja pad.

Nestaje polako tradicionalna albanska porodica sa prosjekom od šestoro djece, dok se Srbi češće odlučuju za četvrto i peto dijete.

U prvih šest mjeseci ove godine svijet su ugledale 142 bebe u srpskim porodicama, što je u odnosu na 153 bebe rođene tokom cijele prošle godine značajan porast - kaže za Srnu Saša Cvetković, upravnik Pedijatrijsko-akušerske klinike srpskog KBC-a iz Gračanice.

On napominje da u KBC u Gračanici nije zabilježen nijedan porođaj sa smrtnim ishodom.

"Stručnost i posvećenost lekara i medicinskog osoblja nadomestila je krajnje skromne uslove u kojima funkcioniše ne samo pedijatrija i akušerska klinika, već i ceo KBC"- kaže Cvetković Srni.

Na teritoriji Kosova i Metohije, uključujući sjever, živi oko 150.000 Srba. Mladih bračnih parova, prema nekim podacima, ima oko 15.000 ili 25 odsto više u odnosu na 2000. godinu.

Takođe, natalitet Srba je povećan za desetak odsto u centralnom dijelu Kosova, osam odsto u sjevernom i oko 12 odsto na području Štrpca.

Ako se natalitet i dalje bude povećavao, treba očekivati da će se i broj Srba povećavati, posebno u sjevernom dijelu Kosova i na području Štrpca i Kosovskog pomoravlja.

U regiji Pećkog okruga takođe je zabilježen priraštaj stanovništva - u povratničkom selu Žač, u Osojanskoj kotlini, živi 14 djece, koja su zajedno sa roditeljima istrpjela višegodišnje napade Albanaca.

Zanimljiv je i podatak da iz godine u godinu raste broj "mješovitih brakova".

Srbi se žene državljankama Albanije, katoličke vjeroispovesti.

Problem predstavlja to što je za dobijanje srpske dokumentacije potrebno da "mlada" provede pet godina u braku.

Uprkos nedostatku dokumentacije, porodilje, kako savjetuje Saša Cvetković, treba da imaju neki personalni dokument i da sa njima bude otac djeteta čija je obaveza da ga prizna i prijavi nadležnoj matičnoj službi.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

POSLjEDNjI NAPADI NA SRBE – AKT TERORIZMA

SVE DOK JE SRPSKIH SVETINjA KOSOVO JE SRPSKA ZEMLjA

ĆIRKOVIĆ: NESTAJEMO!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: