Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

RASTE NATALITET KOD SRBA

Datum objave: četvrtak, 16 jula, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Na teritoriji Kosova i Metohije, uključujući sjever, živi oko 150.000 Srba. Mladih bračnih parova, prema nekim podacima, ima oko 15.000 ili 25 odsto više u odnosu na 2000. godinu.

Natalitet
 srpske zajednice na Kosmetu u porastu

Natalitet srpske zajednice na Kosmetu u porastu
Priredio: Neđeljko ZEJAKPrema zvaničnim informacijama Kliničko-bolničkog centra Priština (KBC), sa izmještenim sjedištem u Gračanici, natalitet srpske zajednice na Kosmetu značajno raste.

S druge strane, natalitet albanske populacije nešto je manji, pošto se dnevno u porodilištu u kosovskom KBC u Prištini prosečno rodi dvadesetak beba, što u odnosu na predratni dnevni prosjek od 45 do 52 beba predstavlja pad.

Nestaje polako tradicionalna albanska porodica sa prosjekom od šestoro djece, dok se Srbi češće odlučuju za četvrto i peto dijete.

U prvih šest mjeseci ove godine svijet su ugledale 142 bebe u srpskim porodicama, što je u odnosu na 153 bebe rođene tokom cijele prošle godine značajan porast - kaže za Srnu Saša Cvetković, upravnik Pedijatrijsko-akušerske klinike srpskog KBC-a iz Gračanice.

On napominje da u KBC u Gračanici nije zabilježen nijedan porođaj sa smrtnim ishodom.

"Stručnost i posvećenost lekara i medicinskog osoblja nadomestila je krajnje skromne uslove u kojima funkcioniše ne samo pedijatrija i akušerska klinika, već i ceo KBC"- kaže Cvetković Srni.

Na teritoriji Kosova i Metohije, uključujući sjever, živi oko 150.000 Srba. Mladih bračnih parova, prema nekim podacima, ima oko 15.000 ili 25 odsto više u odnosu na 2000. godinu.

Takođe, natalitet Srba je povećan za desetak odsto u centralnom dijelu Kosova, osam odsto u sjevernom i oko 12 odsto na području Štrpca.

Ako se natalitet i dalje bude povećavao, treba očekivati da će se i broj Srba povećavati, posebno u sjevernom dijelu Kosova i na području Štrpca i Kosovskog pomoravlja.

U regiji Pećkog okruga takođe je zabilježen priraštaj stanovništva - u povratničkom selu Žač, u Osojanskoj kotlini, živi 14 djece, koja su zajedno sa roditeljima istrpjela višegodišnje napade Albanaca.

Zanimljiv je i podatak da iz godine u godinu raste broj "mješovitih brakova".

Srbi se žene državljankama Albanije, katoličke vjeroispovesti.

Problem predstavlja to što je za dobijanje srpske dokumentacije potrebno da "mlada" provede pet godina u braku.

Uprkos nedostatku dokumentacije, porodilje, kako savjetuje Saša Cvetković, treba da imaju neki personalni dokument i da sa njima bude otac djeteta čija je obaveza da ga prizna i prijavi nadležnoj matičnoj službi.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

POSLjEDNjI NAPADI NA SRBE – AKT TERORIZMA

SVE DOK JE SRPSKIH SVETINjA KOSOVO JE SRPSKA ZEMLjA

ĆIRKOVIĆ: NESTAJEMO!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top