fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RASPRAVA PO ZAHTJEVU KARADžIĆA ZA OSLOBAĐANjE

Haski-sud.jpgHAG, 11. JUNA (SRNA) – Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će u Haškom tribunalu iznijeti svoje argumente u skladu sa pravilom 98bis prema kojem pretresno vijeće može da donese oslobađajuću presudu prema bilo kojoj tački optužnice, ako nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.

Tužilaštvo će na stavove odbrane odgovoriti u srijedu, 13. juna.

 

Dokazni postupak tužilaštva u Karadžićevom predmetu zvanično je završen 25. maja, nakon što je pretresno vijeće utvrdilo da više nema neriješenih podnesaka optužbe. Odbrana će izvođenje dokaza započeti 16. oktobra.

 

Karadžić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

 

Za sutra je planirano suđenje u trećem postupku za nepoštivanje suda protiv Vojislava Šešelja. Šešelj je optužen jer nije postupio prema nalogu vijeća kojim je od njega zatraženo da sa svog vebsajta ukloni četiri knjige čiji je on autor i podneske koji sadrže podatke o zaštićenim svjedocima.

 

Na kraju prvog suđenja za nepoštivanje suda, Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a u drugom postupku, u prvom stepenu, osuđen je na 18 mjeseci zatvora. Šešelj je u nekoliko navrata izjavio da hoće da se protiv njega vodi deset postupaka za nepoštivanje suda.

 

Suđenje Šešelju u glavnom postupku, prema optužnici za progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine, završeno je u martu. Prema procjenama Tribunala, presuda bi mogla da bude donesena u martu 2013. godine. Tužilaštvo je tražilo kaznu od 28 godina zatvora, a optuženi doživotnu robiju.

 

Za četvrtak, 14. juna, zakazana je statusna konFerencija u predmetu protiv Gorana Hadžića, nekadašnjeg predsjednika Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem i, nakon toga, predsjednika Republike Srpske Krajine. Početak suđenja Hadžiću po optužnici za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj od juna 1991. do kraja 1993. godine, najavljen je za 16. oktobar.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: