Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Radomir Smiljanić: Jugoslaviju nije srušio rat

Da li će ikada neko u EU, u toj Evropi, koja toliko poštuje pravo na sopstvenost, i

pogotovo pravo na životnu sigurnost, podići glas i organizovati komisiju,
komitet, odbor, bilo šta, da se bar približno potvrde činjenice i da to na kraju
Hrvatska i plati

 Radomir Smiljanić

Radomir Smiljanić

SA zadovoljstvom sam pročitao pre izvesnog vremena, u ovoj rubrici “Večernjih novosti”, napis našeg poznatog stručnjaka, sociologa prof. dr Zorana Avramovića, pod naslovom “‘Agresija’ ili progon Srba”.

Apsolutno se, kao i velika većina ljudi, slažem da je u pitanju bio progon Srba prilikom takozvane hrvatske vojne akcije “Oluja” (Rojters je nazvao tu akciju “Ofanziva na srpske civile”). Međutim, ne može se u stvari to često razvodnjavati tumačenjem da se radi o građanskom ratu, koji je Jugoslaviju bacio u plamen.

Sam Tuđman, vrhovnik secesionističkih Hrvata, tvorac, kako je on govorio, najdemokratskije demokracije u Evropi, rekao je na javnom mitingu pred stotinama hiljada ljudi u Zagrebu sledeće: “Mi Hrvati smo morali započet ovaj rat, da ga nismo započeli i vodili, nikada ne bismo imali našu državu Hrvatsku, priznatu u svijetu!”

Druga izjava “vrhovnika” Tuđmana takođe je karakteristična, i ona je kao, što bi Hrvati rekli, slikopis, to znači i televizijski i govorni deo njegovog izlaganja, odaslana u Hag. Rekao je tokom “Oluje”: “Udarićemo tako tvrdo da Srbi moraju praktično nestati!” Znači da se ovde ipak radi o progonu, ruku pod ruku sa agresijom, kako i glasi naslov prof. dr Avramovića tj. njegovog teksta objavljenog u ovoj rubrici.

Imamo još karakterističnih izjava sa te “olujne” strane – na primer: Stipe Mesić, tada desna ruka Tuđmana, kasnije izjavljuje u udarnom hrvatskom TV dnevniku, a tu izjavu su preneli još neki mediji, sledeće: “Osobno sam prisustvovao kada su tijekom ‘Oluje’ Tuđmanu referirali: srpska sela palimo u tri smjene!”

Naravno, ako se danima, nedeljama, mesecima srpska sela pale u tri smene, a o tome postoji izveštaj gospođe Elizabete Ren, specijalnog izaslanika UN, onda je sasvim blizu korektnosti i tačnosti procena izgnanika Srba iz Hrvatske, da je uništeno preko 30.000 srpskih domova, istovremeno deložirano je preko 40.000 stanova iz kojih su u Hrvatskoj izbačeni Srbi, oteto preko 40.000 lokala u posedu Srba, kao i 63.000 hektara srpske obradive zemlje i šuma. O preko 2.000 poginulih i preko 250.000 prognanih Srba tek treba da se takođe izvrše analize. Da li će ikada neko u EU, u toj Evropi, koja toliko poštuje pravo na sopstvenost, i pogotovo pravo na životnu sigurnost, podići glas i organizovati komisiju, komitet, odbor, bilo šta, da se bar približno potvrde ove činjenice i da to na kraju Hrvatska i plati. Jer, Amerikanci vrlo lepo kažu, veoma važna stvar u ekonomskim odnosima, pa i međuljudskim je: The bill (račun). Nadamo se da će doći i to vreme. A ako Hrvatska ne bude u mogućnosti da sve to odjednom isplati, onda se mogu naći razni aranžmani da se nevoljnicima, prognanicima i žrtvama sve to nadoknadi u etapama ili raznim, drugim ekonomskim ili sličnim odnosima.

Ovde ne smemo zaboraviti ni ona dva teksta koja su takođe objavljena samo u “Večernjim novostima” poznatog hrvatskog književnika i sociologa Ante Ležaje, koji je smogao hrabrosti da objavi pozamašnu knjigu sa naslovom “Knjigocid”. Radi se o činjenici, kako tvrdi Ležaja, na osnovu svojih iscrpnih istraživanja, da je od Tuđmana do danas u Hrvatskoj uništeno oko tri miliona knjiga koje su na ćirilici, koje su objavljene od srpskih izdavača i čiji su autori Srbi. Tužno i jadno je da Hrvati neće više moći čitati svog najomiljenijeg pisca Momu Kapora, zatim, najdivniju knjigu po Krleži, Branka Ćopića “Bašta sljezove boje” i dalje da ne nabrajam… Ipak, na sve to mi nalazimo u napisu gospodina prof. dr Zorana Avramovića koji sam već spomenuo, da se u Hrvatskoj sprovodi jedan metod, rekao bih, skrivenog linča od uništenja ćirilice, do uništenja kulture jednog naroda itd., a to je flagrantni dokaz da se radi o genocidnim namerama i ispoljavanjima.

Znate, i Hitler je taj monstrum, (preveo sam njegovo najvažnije delo “Majn kamf” u kome se iskazuje činjenica da je naredio onu monstruoznu paljevinu knjiga – spaljeno je dva kamiona knjiga) jer je uvršten u one zlikovce koji nisu štedeli ni kulturu nekih naroda. A sam je tvrdio da “jedan narod ne možete uništiti ako mu ne uništite kulturu”.

Time je sve rečeno…

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:
Pozadina regionalnog „pomirenja“ – Piše Dragomir Anđelković

Bitanga Čomski – Jadovno 1941.

Darko Hudelist: Uloga Vatikana u raspadu Jugoslavije – Jadovno …

Tito: Raspad će početi na Kosovu i u Hrvatskoj – Jadovno 1941.

Mirko Rapaić: ZAVJERA HRVATSKIH KOMUNISTA PROTIV SRBA

pismo angliste britanskom ambasadoru: vaša zemlja nema …

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: