Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Radomir Smiljanić: Jugoslaviju nije srušio rat

Datum objave: sreda, 16 septembra, 2015
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Da li će ikada neko u EU, u toj Evropi, koja toliko poštuje pravo na sopstvenost, i

pogotovo pravo na životnu sigurnost, podići glas i organizovati komisiju,
komitet, odbor, bilo šta, da se bar približno potvrde činjenice i da to na kraju
Hrvatska i plati

 Radomir Smiljanić

Radomir Smiljanić

SA zadovoljstvom sam pročitao pre izvesnog vremena, u ovoj rubrici “Večernjih novosti”, napis našeg poznatog stručnjaka, sociologa prof. dr Zorana Avramovića, pod naslovom “‘Agresija’ ili progon Srba”.

Apsolutno se, kao i velika većina ljudi, slažem da je u pitanju bio progon Srba prilikom takozvane hrvatske vojne akcije “Oluja” (Rojters je nazvao tu akciju “Ofanziva na srpske civile”). Međutim, ne može se u stvari to često razvodnjavati tumačenjem da se radi o građanskom ratu, koji je Jugoslaviju bacio u plamen.

Sam Tuđman, vrhovnik secesionističkih Hrvata, tvorac, kako je on govorio, najdemokratskije demokracije u Evropi, rekao je na javnom mitingu pred stotinama hiljada ljudi u Zagrebu sledeće: “Mi Hrvati smo morali započet ovaj rat, da ga nismo započeli i vodili, nikada ne bismo imali našu državu Hrvatsku, priznatu u svijetu!”

Druga izjava “vrhovnika” Tuđmana takođe je karakteristična, i ona je kao, što bi Hrvati rekli, slikopis, to znači i televizijski i govorni deo njegovog izlaganja, odaslana u Hag. Rekao je tokom “Oluje”: “Udarićemo tako tvrdo da Srbi moraju praktično nestati!” Znači da se ovde ipak radi o progonu, ruku pod ruku sa agresijom, kako i glasi naslov prof. dr Avramovića tj. njegovog teksta objavljenog u ovoj rubrici.

Imamo još karakterističnih izjava sa te “olujne” strane – na primer: Stipe Mesić, tada desna ruka Tuđmana, kasnije izjavljuje u udarnom hrvatskom TV dnevniku, a tu izjavu su preneli još neki mediji, sledeće: “Osobno sam prisustvovao kada su tijekom ‘Oluje’ Tuđmanu referirali: srpska sela palimo u tri smjene!”

Naravno, ako se danima, nedeljama, mesecima srpska sela pale u tri smene, a o tome postoji izveštaj gospođe Elizabete Ren, specijalnog izaslanika UN, onda je sasvim blizu korektnosti i tačnosti procena izgnanika Srba iz Hrvatske, da je uništeno preko 30.000 srpskih domova, istovremeno deložirano je preko 40.000 stanova iz kojih su u Hrvatskoj izbačeni Srbi, oteto preko 40.000 lokala u posedu Srba, kao i 63.000 hektara srpske obradive zemlje i šuma. O preko 2.000 poginulih i preko 250.000 prognanih Srba tek treba da se takođe izvrše analize. Da li će ikada neko u EU, u toj Evropi, koja toliko poštuje pravo na sopstvenost, i pogotovo pravo na životnu sigurnost, podići glas i organizovati komisiju, komitet, odbor, bilo šta, da se bar približno potvrde ove činjenice i da to na kraju Hrvatska i plati. Jer, Amerikanci vrlo lepo kažu, veoma važna stvar u ekonomskim odnosima, pa i međuljudskim je: The bill (račun). Nadamo se da će doći i to vreme. A ako Hrvatska ne bude u mogućnosti da sve to odjednom isplati, onda se mogu naći razni aranžmani da se nevoljnicima, prognanicima i žrtvama sve to nadoknadi u etapama ili raznim, drugim ekonomskim ili sličnim odnosima.

Ovde ne smemo zaboraviti ni ona dva teksta koja su takođe objavljena samo u “Večernjim novostima” poznatog hrvatskog književnika i sociologa Ante Ležaje, koji je smogao hrabrosti da objavi pozamašnu knjigu sa naslovom “Knjigocid”. Radi se o činjenici, kako tvrdi Ležaja, na osnovu svojih iscrpnih istraživanja, da je od Tuđmana do danas u Hrvatskoj uništeno oko tri miliona knjiga koje su na ćirilici, koje su objavljene od srpskih izdavača i čiji su autori Srbi. Tužno i jadno je da Hrvati neće više moći čitati svog najomiljenijeg pisca Momu Kapora, zatim, najdivniju knjigu po Krleži, Branka Ćopića “Bašta sljezove boje” i dalje da ne nabrajam… Ipak, na sve to mi nalazimo u napisu gospodina prof. dr Zorana Avramovića koji sam već spomenuo, da se u Hrvatskoj sprovodi jedan metod, rekao bih, skrivenog linča od uništenja ćirilice, do uništenja kulture jednog naroda itd., a to je flagrantni dokaz da se radi o genocidnim namerama i ispoljavanjima.

Znate, i Hitler je taj monstrum, (preveo sam njegovo najvažnije delo “Majn kamf” u kome se iskazuje činjenica da je naredio onu monstruoznu paljevinu knjiga – spaljeno je dva kamiona knjiga) jer je uvršten u one zlikovce koji nisu štedeli ni kulturu nekih naroda. A sam je tvrdio da “jedan narod ne možete uništiti ako mu ne uništite kulturu”.

Time je sve rečeno…

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:
Pozadina regionalnog „pomirenja“ – Piše Dragomir Anđelković

Bitanga Čomski – Jadovno 1941.

Darko Hudelist: Uloga Vatikana u raspadu Jugoslavije – Jadovno …

Tito: Raspad će početi na Kosovu i u Hrvatskoj – Jadovno 1941.

Mirko Rapaić: ZAVJERA HRVATSKIH KOMUNISTA PROTIV SRBA

pismo angliste britanskom ambasadoru: vaša zemlja nema …

Oluja – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top